Wykonanie
Upiekłam ciasto z
makiem, ponieważ było to ciasto, które wielokrotnie robiłam będąc nastolatką i od bardzo wielu lat nie
jadłam go. Ciasto było pieczone przeze mnie w archaicznym urządzeniu tj. prodiżu - w tamtych latach, było to urządzenie, w którym również piekło się w nim nie tylko ciasta, ale i
mięso i inne potrawy (zapiekanki,
ryż z jabłkami…).Ja upiekłam to ciasto, jako babę, ale kształt może
mieć dowolny, można upiec w okrągłej tortownicy, jak i w tzw. keksówce.Składniki:
mąka - 1 szklanka
mak - 1 szklanka
cukier - 1 szklanka
margaryna - 20 dkg
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
jajka - 5
olejek migdałowy lub
waniliowycukier waniliowySposób wykonania:
białka osobno ubijamy z 3 łyżkami
cukru na sztywną pianę
margarynę rozpuszczamy i studzimy
żółtka z resztą
cukru i
cukrem waniliowym miksujemy na puszystą pianę, do rozpuszczenia
cukrudodajemy do
żółtek mak,
margarynę rozpuszczoną,
proszek do pieczenia,
mąkę, olejek - mieszamydo gęstej zmieszanej masy dodajemy pianę z
białek i delikatnie, a jednocześnie dokładnie mieszamy łyżkąmasę przenosimy do formy, w której będziemy piecpieczemy w temperaturze 175 stopni, przez 45-50 minutSmacznego:)