ßßß Cookit - przepis na Babka z makiem - Piegusek / Cake with poppy seeds

Babka z makiem - Piegusek / Cake with poppy seeds

nazwa

Wykonanie

Upiekłam ciasto z makiem, ponieważ było to ciasto, które wielokrotnie robiłam będąc nastolatką i od bardzo wielu lat nie jadłam go. Ciasto było pieczone przeze mnie w archaicznym urządzeniu tj. prodiżu - w tamtych latach, było to urządzenie, w którym również piekło się w nim nie tylko ciasta, ale i mięso i inne potrawy (zapiekanki, ryż z jabłkami…).
Ja upiekłam to ciasto, jako babę, ale kształt może mieć dowolny, można upiec w okrągłej tortownicy, jak i w tzw. keksówce.
Składniki:
mąka - 1 szklanka
mak - 1 szklanka
cukier - 1 szklanka
margaryna - 20 dkg
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
jajka - 5
olejek migdałowy lub waniliowy
cukier waniliowy
Sposób wykonania:
białka osobno ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę
margarynę rozpuszczamy i studzimy
żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym miksujemy na puszystą pianę, do rozpuszczenia cukru
dodajemy do żółtek mak, margarynę rozpuszczoną, proszek do pieczenia, mąkę, olejek - mieszamy
do gęstej zmieszanej masy dodajemy pianę z białek i delikatnie, a jednocześnie dokładnie mieszamy łyżką
masę przenosimy do formy, w której będziemy piec
pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez 45-50 minut
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/03/babka-z-makiem-piegusek-cake-with-poppy.html