ßßß Cookit - przepis na Ciasto cygańskie z makiem

Ciasto cygańskie z makiem

nazwa

Wykonanie

Do świąt jeszcze ponad miesiąc, jednak w supermarketach i centrach handlowych już pojawiają się świąteczne aranżacje i produkty. Natchniona widokiem choinek i migających lampek przygotowałam w weekend ciasto makowe polane gorzką czekoladą i posypane skórką pomarańczową. Na małą chwilę w domu zapachniało świętami.
Składniki:
Składniki na ciasto na blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25×36.
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki krupczatki
1 i 3/4 szklanki cukru
2 szklanki suchego maku
5 jaj
3/4 szklanki mleka
1 mały proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 olejek migdałowy
Wykonanie:
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka schować do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na gładką masę. Podczas ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodawać do masy mąkę i mleko. Po dodaniu do masy mleka może wydawać się, że masa się zważyła. Jednak nie należy się tym martwić to naturalny proces. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do masy dodawać porcjami mak i ubitą pianę z białek. Na końcu do ciasto wlać olejek migdałowy. Blachę wysmarować margaryną i na spód wyłożyć papier śniadaniowy. Ciasto wylać na blachę i wyrównać za pomocą łyżki. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Źródło:http://smakowisko.pl/ciasto-cyganskie-z-makiem