Do świąt jeszcze ponad miesiąc, jednak w supermarketach i centrach handlowych już pojawiają się świąteczne aranżacje i produkty. Natchniona widokiem choinek i migających lampek przygotowałam w weekend ciasto makowe polane gorzką czekoladą i posypane skórką pomarańczową. Na małą chwilę w domu zapachniało świętami.Składniki:Składniki na ciasto na blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25×36.1 kostka margaryny2 szklanki mąki krupczatki1 i 3/4 szklanki cukru2 szklanki suchego maku5 jaj3/4 szklanki mleka1 mały proszek do pieczenia1 cukier waniliowy1 olejek migdałowyWykonanie:Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka schować do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na gładką masę. Podczas ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodawać do masy mąkę i mleko. Po dodaniu do masy mleka może wydawać się, że masa się zważyła. Jednak nie należy się tym martwić to naturalny proces. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do masy dodawać porcjami mak i ubitą pianę z białek. Na końcu do ciasto wlać olejek migdałowy. Blachę wysmarować margaryną i na spód wyłożyć papier śniadaniowy. Ciasto wylać na blachę i wyrównać za pomocą łyżki. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C.