Wykonanie
Ucierane ciasto z
makiem i
kokosem, idealne na każdą okazję. Jest pyszne i bardzo ładnie się prezentuje. Przepis jest bardzo stary, trochę zapomniany. Dawniej piekło się to ciasto w moim domu prawie na każde święta. Teraz wraca do łask.
Ciasto:4
jajka20 dag
cukru pudru2 szklanki
mąki25 dag
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMargarynę zmiksować z
cukrem i
żółtkami na bardzo puszysty krem. Stopniowo dodawać
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia. Z
białek ubić pianę, delikatnie połączyć z
ciastem.Warstwa makowa:20 dag
maku2 łyżki
miodu2
jajka3-4 łyżki
cukruolejek migdałowy i
waniliowyMak sparzyć, osączyć na sicie, dwukrotnie zmielić. Następnie dodać
miód,
cukier,
żółtka i pianę z
białek.Warstwa kokosowa:6-7
białek20 dag
cukru20 dag
kokosuBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i nadal ubijać. Połączyć z
kokosem.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, na to masę
makową i równą warstwą
kokos. Teraz najtrudniejsze zadanie, czyli rozprowadzenie pozostałego ciasta, które jest dość gęste. Ja robię to w ten sposób, że nakładam łyżeczką delikatnie małe kupki ciasta, a następnie rozciągam je przy pomocy widelca. Jakoś się udaje.
Ciasto piecze się w temp. 180 stopni, ok. 50 minut. Upieczone posypać
cukrem pudrem lub udekorować stróżkami polewy.