Wykonanie
Dzisiaj Walentynki,
truskawki nie w
szampanie, ale jako istotny składnik dania głównego - Panowie na pewno będą bardzo zadowleni, a
Panie prawdopodobnie też.
Szampan będzie na deser :)
Polędwiczki wieprzowe w sosie
truskawkowym podane na
roszponce, to danie niezwykle efektowane, proste w przygotowaniu i zaskakujące w smaku.Warto przygotować je dla przyjaciół i rodziny, by sprawić im i sobie przyjemność. Mam kolejne pomysły związane z tym daniem, niedługo pojawią się na blogu, mam nadzieję, że przyjemnie Was zaskoczę. Udział w warsztatach kulinarnych otwiera wiele możliwości, proste składniki, bardzo popularne i niedoceniane nabierają nowych smaków, dzięki
ziołom i innym dodatkom, których do tej
pory nie wykorzystywałam.Warto uczyć się i rozmawiać, poznawać nowych ludzi, szukać okazji ku temu.Składniki:
polędwiczki wieprzowe - 200 gram
roszponkaMarynata:
cebula - 1 średnia
papryka wędzona
sól,
pieprzSos:
truskawki - 200 gram
cukier 150 gram
wino czerwone - 100 mlSposób przygotowania:
Polędwiczki nacieramy
przyprawami i
cebulą pokrojoną w kostkę - zostawiamy na noc w lodówcenastępnego dnia smażymy je w całości na patelni, wraz z
cebulkąusmażone
polędwiczki układamy na papierze na blasze i wkładamy do piekarnika na 8-10 minut do temperatury 160 stopni w tym samym czasie robimy sos: z
cukru robimy karmel, dodajemy
truskawki, całość miksujemy blenderem oraz dodajemy
wino, redukujemy sosusmażone
polędwiczki układamy na papierze do ostygnięcia, następnie kroimy w plastry na talerzu układamy
roszponkę, plastry polędwiczek i całość polewamy sosem
truskawkowym.Smacznego :)