Wykonanie
Przepyszne danie - soczyste
polędwiczki wieprzowe w aromatycznym
sosie borowikowym. Jestem wielką fanką
grzybów i ciemnych
sosów pieczeniowych, więc jest to jeden z moich ulubionych przepisów ;)
Składniki
Polędwiczki- polędwiczka wieprzowa-
masło i
olej roślinny do smażenia-
przyprawy:
sól,
pieprz,
rozmarynSos borowikowy- 25g
suszonych borowików- średnia
cebula-
masło-
przyprawy:
sól,
pieprz,
estragon,
cukierPrzygotowaniePolędwiczkę wieprzową natrzeć dużą ilością
rozmarynu,
soli,
pieprzu i wstawić do lodówki na dwie godziny.
Suszone borowiki wstawić do zimnej
wody na całą noc. Polędwiczkę wieprzową smażyć na rozgrzanym
oleju z dodatkiem
masła z obu stron na złocisty kolor, a następnie zalać ją
wodą do połowy wysokości i dusić przez 30 minut.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na
maśle na osobnej patelni. Dodać namoczone
borowiki wraz z pozostałą ciemna
wodą. Gotować aż sos zredukuje się o połowę. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
cukrem i
estragonem. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu, a następnie zmiksować sos blenderem otrzymując jednolitą gęstą konsystencję. Wyjąć polędwiczkę wieprzową, pokroić ją na plasterki, polać
sosem borowikowym i przystroić
koperkiem. Podawać z puree ziemniaczanym. Smacznego!