ßßß
SkładnikiPolędwiczki- polędwiczka wieprzowa- masło i olej roślinny do smażenia- przyprawy: sól, pieprz, rozmarynSos borowikowy- 25g suszonych borowików- średnia cebula- masło- przyprawy: sól, pieprz, estragon, cukierPrzygotowaniePolędwiczkę wieprzową natrzeć dużą ilością rozmarynu, soli, pieprzu i wstawić do lodówki na dwie godziny. Suszone borowiki wstawić do zimnej wody na całą noc. Polędwiczkę wieprzową smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła z obu stron na złocisty kolor, a następnie zalać ją wodą do połowy wysokości i dusić przez 30 minut. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle na osobnej patelni. Dodać namoczone borowiki wraz z pozostałą ciemna wodą. Gotować aż sos zredukuje się o połowę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i estragonem. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu, a następnie zmiksować sos blenderem otrzymując jednolitą gęstą konsystencję. Wyjąć polędwiczkę wieprzową, pokroić ją na plasterki, polać sosem borowikowym i przystroić koperkiem. Podawać z puree ziemniaczanym. Smacznego!