ßßß Cookit - przepis na Befsztyk w czerwonym winie

Befsztyk w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
brfsztyki z polędwicy 4 szklanek
cebula 3 sztuk
wino czerwone wytrawne 200 mililitrów
masło 4 łyżek stołowych
olej 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte osuszone befsztyki smażyć każdy 2 minuty z każdej strony, na połowie rozgrzanego oleju. Przełożyć na talerz, a na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i dosmażyć befsztyki z obu stron: 2 minuty, jeśli maja być mocno krwiste, 6 minut, gdy chcemy z wierzchu przypieczone, ale w środku różowe, lub 8 minut, jeśli mają być wysmażone. Przełożyć na ciepły talerz, oprószyć pieprzem oraz solą i wstawić na kilka minut do lekko ogrzanego piekarnika.
Sos: oczyszczoną cebulę pokroić w półplasterki i przesmażyć na reszcie oleju, wlać wino, ubijając trzepaczką, dodawać po kawałku pozostałe masło. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać nim gorące befsztyki, i od razu podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8922/Befsztyk-w-czerwonym-winie