Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)-
cukinia (ok. 600 g),-
papryka (ok. 240 g),-
cebula (ok. 90 g),- 10
pieczarek (ok. 200 g),- 2 łyżki
oleju (ok. 24 g),- szklanka passaty pomidorowej (ok. 200 ml),-
przyprawy: szczypta
cukru,
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra.Sposób przygotowania:1. Myjemy
pieczarki, odkrawamy ogonki i kroimy w plasterki.2. Szklimy pokrojoną
cebulę na 1 łyżce
oleju i dodajemy
pieczarki. Całość dusimy ok. 10 min.3. Kroimy
paprykę,
cukinię w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce
oleju rzepakowego.4. Warzywa mieszamy z passatą
pomidorową i dusimy ok. 5 min. Całość doprawiamy do smaku.
Leczo warzywne jest bogate w:- β-karoten (pochodzący z
cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- witaminę C (pochodzącą z
papryki), która również jest antyoksydantem,- potas (pochodzący z passaty), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 600 gEnergia: 240 , 43 kcal
Białko: 9,33 gTłuszcze: 13 , 57 gWęglowodany: 27 , 71 gBłonnik pokarmowy : 8 , 94 gSmacznego i zdr owegoTrójko lorowa Tęcza