Wykonanie
Dziś zaprezentuję Wam przepis na zraziki wołowe. Najlepiej smakują mi z kluskami śląskimi i surówką z
czerwonej kapusty. Mój mąż uwielbia je natomiast z
ziemniakami i
buraczkami zasmażanymi. Moje wychodzą dobre, ale najlepsze robi moja teściowa i ciocia
Basia, które przy okazji pozdrawiam :)
SKŁADNIKIok. 1 kg
wołowiny z udźca;2
cebule;
papryka;
pieczarki;
sól i
pieprz;
olej;
mąka;1 łyżka
papryki słodkiej.WYKONANIE
Wołowinę kroimy na plastry i rozbijamy na cienkie kotlety. Każdy
pieprzymy i solimy. Układamy kawałek
papryki,
pieczarki i
cebuli. Zwijamy w rulon, spinamy wykałaczką. Na patelni podgrzewamy
oliwę i kładziemy nasze zraziki, odsmażamy z każdej strony. W rondlu zagotowujemy
wodę i wrzucamy zarumienione zrazy. Gotujemy, aż nam zmiękną, czyli ok. dwóch godzin. Gdy już są dobre wyjmujemy z sosu na talerz. Na suchej patelni podgrzewamy
mąką z
papryką. Dodajemy do sosu, dobrze mieszając, aby nie było grudek. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.