Wykonanie
Składniki:Gulasz:700g
wołowiny,2 średnie
cebule,350g
pieczarek,2 świeże
papryki (żółta i czerwona),3 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,
vegeta (niekoniecznie),
papryka słodka czerwona,4 czubate łyżki
mąki,
olej.Przepis znajduje się tu .Przygotowanie:
Wołowinę pokroić w paski (można również w kostkę), podsmażyć - tak by dość mocno się zarumieniła. Dodać
soli,
pieprzu i czerwonej
słodkiej papryki. Zalać
wodą i dusić pod przykryciem przez ok.1h (tak by trochę zmiękła, może to być nawet krótszy czas).
Pieczarki i
cebulę pokroić w plastry (półksiężyce) i razem podsmażyć posolone (lub z
vegetą) i popieprzone. Podsmażone dodać do
mięsa razem z pokrojoną w paski
papryką. Dusić do momentu aż
wołowina i
papryka będą miękkie. Wycisnąć lub posiekać trzy ząbki
czosnku i dodać do sosu. W połowie szklanki zimnej
wody rozrobić
mąkę. Zawiesinę dodawać powoli, cały czas mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.Placki ziemniaczane podawać razem z gulaszem. Można na wierzch polać łyżką
śmietany.Smacznego!!!