ßßß Cookit - przepis na Schab w warzywach

Schab w warzywach

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na aromatyczny schab w warzywach. Jest to kolejna propozycja na schab duszony. Tak przygotowane mięso jest miękkie i soczyste. Wprost rozpływa się w ustach. Podsmażone warzywa dodają mu niesamowitego aromatu :)
Od wielu już lat nie smażę tradycyjnych kotletów schabowych. Zastąpiły je kotlety duszone z podsmażanymi warzywami.
Składniki:
0,5 kg schabu
sól i pieprz do przyprawienia kotletów
papryka słodka do przyprawienia kotletów
mąka do obtoczenia kotletów
oliwa lub olej do podsmażenia kotletów
500 g pieczarek
3 papryki: żółta, zielona i czerwona
3 cebule
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Schab w warzywach robię w dużej, wysokiej patelni-rondlu z pokrywką.
Schab kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Tak przygotowane mięso solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i odkładamy na pół godziny. W tym czasie kroimy warzywa.
Pieczarki kroimy na plasterki, paprykę w cienkie paseczki, cebulę w półplasterki.
Kotlety, po okresie leżakowania, obtaczamy w mące i krótko obsmażamy, z obu stron, na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Kotlety przekładamy na talerz.
Na oliwę ze smażenia kotletów wrzucamy pokrojoną cebulę. Cebulę solimy i podsmażamy do zmięknięcia.
Do cebuli dorzucamy pieczarki i razem chwilę podsmażamy.
Gdy pieczarki zredukują swoją wielkość, dodajemy paprykę, całość mieszamy, przykrywamy i chwilę (około 5 minut) razem dusimy.
W międzyczasie warzywa doprawiamy papryką słodką, solą i pieprzem.
Do tak przygotowanych warzyw wkładamy kotlety schabowe (kotlety przykrywamy warzywami), dodajemy około 3/4 szklanki wody i całość dusimy pod przykryciem 30 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/02/schab-w-warzywach.html