Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na aromatyczny
schab w warzywach. Jest to kolejna propozycja na
schab duszony. Tak przygotowane
mięso jest miękkie i soczyste. Wprost rozpływa się w ustach. Podsmażone warzywa dodają mu niesamowitego aromatu :)Od wielu już lat nie smażę tradycyjnych kotletów
schabowych. Zastąpiły je kotlety duszone z podsmażanymi warzywami.
Składniki:0,5 kg
schabusól i
pieprz do przyprawienia kotletów
papryka słodka do przyprawienia kotletów
mąka do obtoczenia kotletów
oliwa lub
olej do podsmażenia kotletów500 g
pieczarek3
papryki: żółta, zielona i czerwona3
cebule1 płaska łyżeczka
papryki słodkiejsól i
pieprz do smakuWykonanie:
Schab w warzywach robię w dużej, wysokiej patelni-rondlu z pokrywką.
Schab kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Tak przygotowane
mięso solimy,
pieprzymy, posypujemy
słodką papryką i odkładamy na pół godziny. W tym czasie kroimy warzywa.
Pieczarki kroimy na plasterki,
paprykę w cienkie paseczki,
cebulę w półplasterki.Kotlety, po okresie leżakowania, obtaczamy w
mące i krótko obsmażamy, z obu stron, na niewielkiej ilości
oliwy lub
oleju. Kotlety przekładamy na talerz.Na
oliwę ze smażenia kotletów wrzucamy pokrojoną
cebulę.
Cebulę solimy i podsmażamy do zmięknięcia.Do
cebuli dorzucamy
pieczarki i razem chwilę podsmażamy.Gdy
pieczarki zredukują swoją wielkość, dodajemy
paprykę, całość mieszamy, przykrywamy i chwilę (około 5 minut) razem dusimy.W międzyczasie warzywa doprawiamy
papryką słodką,
solą i
pieprzem.Do tak przygotowanych warzyw wkładamy kotlety
schabowe (kotlety przykrywamy warzywami), dodajemy około 3/4 szklanki
wody i całość dusimy pod przykryciem 30 minut.Smacznego :)