Wykonanie
Zaczął się sezon na
truskawki i
szparagi w związku z tym postanowiłam wykorzystać te dwie pyszne rzeczy i wykonać z nimi danie. Zastanawiałam się nad tym w jaki sposób
mogę je ze sobą połączyć i
doszłam do wniosku, że najlepiej będzie dodać do tego jakieś
mięsko.
Składniki:350 g
polędwiczki wieprzowej400 g
truskawek250 ml
wina czerwonego200 g
cukru500 g
szparagów zielonych2 duże
cebule100 ml
oliwy z oliwek50 ml
maggiprzyprawa słodka paprykasól i
pieprzbułka tartamasłoPrzygotowanie:
Mięso myjemy, obtaczamy je posiekaną
cebulką,
pieprzem,
solą i
papryką słodką. w szklance przygotowujemy
wywar 100 ml
wina, 100 ml
oliwy i 50 ml
maggi, zalewamy tym
mięso. Tak przygotowane
mięso wstawiamy do lodówki na 24h. Następnego dnia wyjmujemy
mięso z lodówki i obsmażamy je z każdej strony razem z
cebulką. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, zalewamy
wywarem i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 15-20 minut. W międzyczasie gotujemy
szparagi w lekko osłodzonej wodzie. W garnku gotujemy
cukier zalany małą ilości
wody, nie mieszamy, dodajemy do niego
truskawki, zalewamy pozostałym
winem i gotujemy, po pewnym czasie blendujemy i gotujemy jeszcze 5 minut. Przygotowujemy
kruszonkę z bułki tartej i
masła.
Moja propozycja podania:
Petite Princesse