ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym podane na roszponce

Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym podane na roszponce

nazwa

Wykonanie

W sumie tytuł mówi już wszystko. Bardzo ciekawe połączenie smaku polędwiczek z truskawkami. Polecam wypróbowanie takiego połączenia wszystkim niedowiarkom.
Powyżej dwie propozycje podania. Zdjęcia wykonałam na warsztatach jednak w domu często właśnie w takiej formie jadamy polędwiczki.
Składniki:
200g polędwiczek wieprzowych
roszponka – ilość wedle uznania
1 cebula
papryka wędzona sproszkowana
sól i pieprz
truskawki – mogą być mrożone
150g cukru (lepiej użyć brązowego)
100ml wina czerwonego
Polędwiczki nacieramy solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i łyżkę oleju. Całość mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie smażymy je z każdej strony na złoty kolor.
Cukier rozpuszczamy w rondelku na karmel (uważamy żeby nie przypalić). Dodajemy truskawki (można je wcześniej pokroić na mniejsze części). Chwilę smażymy i zalewamy czerwonym winem. Redukujemy płyn i blederujemy całość.
Polędwiczki po usmażeniu przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy jeszcze przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (około 10-12 minut). Wyciągamy i kroimy w plastry. Polewamy sosem i podajemy.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-truskawkowym-podane-na-roszponce