Wykonanie
W
sumie tytuł
mówi już wszystko. Bardzo ciekawe połączenie smaku polędwiczek z
truskawkami. Polecam wypróbowanie takiego połączenia wszystkim niedowiarkom.
Powyżej dwie propozycje podania. Zdjęcia wykonałam na warsztatach jednak w domu często właśnie w takiej formie jadamy
polędwiczki.Składniki:200g polędwiczek wieprzowych
roszponka – ilość wedle uznania1
cebulapapryka wędzona sproszkowana
sól i
pieprztruskawki – mogą być mrożone150g
cukru (lepiej użyć brązowego)100ml
wina czerwonegoPolędwiczki nacieramy
solą i
pieprzem, dodajemy pokrojoną w kosteczkę
cebulę i łyżkę
oleju. Całość mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie smażymy je z każdej strony na złoty kolor.
Cukier rozpuszczamy w rondelku na karmel (uważamy żeby nie przypalić). Dodajemy
truskawki (można je wcześniej pokroić na mniejsze części). Chwilę smażymy i zalewamy
czerwonym winem. Redukujemy płyn i blederujemy całość.
Polędwiczki po usmażeniu przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy jeszcze przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (około 10-12 minut). Wyciągamy i kroimy w plastry. Polewamy sosem i podajemy.