Wykonanie
Coś bardzo tradycyjnego, coś co nie kojarzy się z szybką kuchnią, raczej wizytą u rodziców i
sałatką jarzynową. Jest to jednak szybka, delikatna i dietetyczna potrawa. Nie znam osoby, która od czasu do czasu chętnie nie zjadłaby takiej
galaretki na drugie śniadanie zamiast tradycyjnej kanapki zabranej z domu do pracy.Składniki na kilkanaście małych
galaretek:5 pojedynczych
filetów z kurczakaseler2
pietruszki2
marchewkiduża
cebulaziele angielskie,
liść laurowy, ziarnisty
pieprzżelatynakukurydza - połowa puszki
zielony groszek - połowa puszkipołowa
cytryny2-3
jajkaSposób przygotowania:Obieramy warzywa, kroimy na średnie kawałki, gotujemy rosół przez minimum godzinęW połowie gotowania rosołu wrzucamy
filety z kurczaka, aby
mięso nam ugotowało sięPo ugotowaniu rosołu wyjmujemy
filety z kurczaka i dzielimy je na małe częściUgotowaną
marchewkę kroimy w drobną kostkęGotujemy
jajka na twardo, po obraniu ze skorupek kroimy
jajka na plastryOdcedzamy rosół, sprawdzamy z jaką ilością rosołu dysponujemy ( ja mam pojemnik z miarką w ml) po to, aby dobrać ilość
żelatyny niezbędnej do dodania, aby nam zastygła
galaretka. Dodajemy
żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Do kilku-kilkunastu miseczek, na dno dodajemy do każdej miseczki plaster
jajka,
mięso z kurczaka,
kukurydzę,
marchewkę,
zielony groszek i zalewamy rosołem z rozpuszczoną
żelatyną. Czekamy, aż zastygną - po ostudzeniu, wkładamy do lodówki.Smacznego :)