ßßß Cookit - przepis na Galaretki z kurczakiem

Galaretki z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Coś bardzo tradycyjnego, coś co nie kojarzy się z szybką kuchnią, raczej wizytą u rodziców i sałatką jarzynową. Jest to jednak szybka, delikatna i dietetyczna potrawa. Nie znam osoby, która od czasu do czasu chętnie nie zjadłaby takiej galaretki na drugie śniadanie zamiast tradycyjnej kanapki zabranej z domu do pracy.
Składniki na kilkanaście małych galaretek:
5 pojedynczych filetów z kurczaka
seler
2 pietruszki
2 marchewki
duża cebula
ziele angielskie, liść laurowy, ziarnisty pieprz
żelatyna
kukurydza - połowa puszki
zielony groszek - połowa puszki
połowa cytryny
2-3 jajka
Sposób przygotowania:
Obieramy warzywa, kroimy na średnie kawałki, gotujemy rosół przez minimum godzinę
W połowie gotowania rosołu wrzucamy filety z kurczaka, aby mięso nam ugotowało się
Po ugotowaniu rosołu wyjmujemy filety z kurczaka i dzielimy je na małe części
Ugotowaną marchewkę kroimy w drobną kostkę
Gotujemy jajka na twardo, po obraniu ze skorupek kroimy jajka na plastry
Odcedzamy rosół, sprawdzamy z jaką ilością rosołu dysponujemy ( ja mam pojemnik z miarką w ml) po to, aby dobrać ilość żelatyny niezbędnej do dodania, aby nam zastygła galaretka. Dodajemy żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do kilku-kilkunastu miseczek, na dno dodajemy do każdej miseczki plaster jajka, mięso z kurczaka, kukurydzę, marchewkę, zielony groszek i zalewamy rosołem z rozpuszczoną żelatyną. Czekamy, aż zastygną - po ostudzeniu, wkładamy do lodówki.
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/12/galaretki-z-kurczakiem-jelly-chicken.html