ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z cukinii / Cream of Zucchini

Zupa krem z cukinii / Cream of Zucchini

nazwa

Wykonanie

Za oknem śnieg i zimno, nic tak nie rozgrzewa, jak gorąca i aromatyczna zupa. Postanowiłam więc zrobić na obiad zupę krem z cukinii, której nigdy wcześniej nie jadłam. Zastanawiałam się, czy przebije nasze odkrycie smakowe, czyli rewelacyjną zupę z dyni. Zdania w rodzinie na temat, która zupa jest lepsza, czy z cukinii, czy z dyni były podzielone. Spróbujcie i osądźcie sami...
Jak większość zup, gotuje się ją bardzo szybko, z uwagi na to, że jest to zupa-krem, wszystkie składniki będą zmiksowane. Zupę zrobiłam przed pracą, nic tak nie umila powrotu do domu, jak zapach czekającego na nas obiadu - na zdjęciu widać, że zupa jest gorąca, taką lubię najbardziej :)
Składniki:
1 litr rosołu lub wywaru z warzyw (miałam zrobiony wcześniej - zamrażam czysty rosół, by później po rozmrożeniu mieć szybką bazę do jakiejś zupy - sposób sprawdzony, smak bez zmian)
3 małe cukinie
4 średnie ziemniaki
1duża cebula
garść liści bazylii - ożywią kolor zupy
papryczka chilli - 2 cm
czosnek - 2 ząbki
orzechy włoskie
oliwa
Sposób przygotowania:
obieram ziemniaki, kroję na małą kostkę, aby szybciej zagotowały się, gotuję, odcedzam
cukinie (ze skórką) kroję na małe kawałki (odkrawam tylko po cienkim podłużnym plastrze do dekoracji zupy), cebulę, czosnek, papryczkę kroję szybko i nierówno i tak wszystko będzie zmiksowane na patelnię dodaję łyżkę oliwy wrzucam cebulę, po jej "zeszkleniu" dodaję czosnek i część papryczki.
W drugiej patelni na łyżce oliwy przesmażam cukinie z resztą papryczki, przykrywam pokrywką i duszę przez 5 minut.
Łączę wszystkie powyższe składniki zupy, dodaję rosół, bazylię, sól, pieprz i blenderem miksuję na jednolitą kremową konsystencję. Można dodać śmietankę, jeśli ktoś lubi zabielone zupy. Następnie gotuję powstały krem, aż smaki warzyw połączą się przez jakieś 15 minut.
Orzechy włoskie wrzucam na jedną minutę do wrzątku, odcedzam, są gotowe do dekoracji i podania. Wrzucam je na suchą patelnię, aby przez chwilę podprażyły się - są smaczniejsze. Orzechów dałam sporo, jedyny składnik zupy, który nie jest kremowy, a jest chrupiący.
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/10/zupa-krem-z-cukinii-cream-of-zucchini.html