Wykonanie
Scroll down for English
Cukinia rośnie sobie u mnie w ogródku, i "woła – weź mnie", no to wzięłam i zrobiłam jeden z najbardziej prostszych obiadów.Jeśli cenicie sobie dobre przepisy na szybkie obiady, dzisiaj możecie skorzystać. Dzisiaj proponuję Wam kolejną pastę – pyszne penne z
cukinią.Danie szybkie, proste, sycące i przede wszystkim smaczne.
Składniki dla 2 osób:200 gr
makaronu penne2
cukinie1/2
cebuli3 ząbki
czosnku6 listków
bazylii100 ml
śmietanyoliwaPrzygotowanie:Gotujemy w osolonej wodzie
makaron al dente. Odkrawamy końcówki
cukinii. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy drobno posiekaną
cebulkę,
czosnek i
cukinie pokrojona na kawałki. Smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu gdy będą delikatnie złote. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy
bazylię porwaną w dłoniach na mniejsze kawałki i
śmietanę. Ugotowany
makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy z
cukinią. Natychmiast podajemy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionPenne with zucchiniIngredients for 2 persons:200 gr penne pasta2 zucchinihalf onion3 cloves of garlic6 basil leaves100 ml of cream fraîcheoilDirections:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash and shred the zucchini. Chop the onion and zucchini. Put it in a pot with the extra virgin
olive oil. Let it cook on a low flame for about 5 minutes. When zucchini darken, remove from heat and stir in crème fraîche. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates.
Serve immediately.