Wykonanie
Kto ma ochotę na wołowinę? Jak wiadomo do
wołowiny trzeba
mieć cierpliwość, bo jest czasochłonna. Na początku trzeba ją cienko pokroić,
potem doprawić - pamiętaj, żeby NIE SOLIĆ, a
potem długo dusić, żeby była miękka.
Doszłam już do wprawy co do smaku i miękkości. Ten przepis jest bardzo prosty i sprawdzony, nie wymaga dużej pracy, jedynie potrzebny jest CZAS i ładna
wołowina. Do
wołowiny zrobiłam surówkę z
czerwonej kapusty.
SKŁADNIKI500 g
wołowiny (
udziec wołowy)1 duża
cebula1 kostka wołowa
mąkaolej do smażenia
przyprawypieprz czarny2 ziarenka
ziela angielskiego2
liście laurowe na surówkę
czerwona kapustaporjabłkomusztardamajonezśmietanasok z cytrynysólewentualnie
cukierJAK TO ZROBIĆ
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Lekko rozbijamy, przyprawiamy
czarnym pieprzem z dwóch stron i obtaczamy w
mące. Na bardzo rozgrzanej patelni z
olejem smażymy
wołowinę z każdej strony.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy.
Mięso przekładamy do
cebulki, podlewamy
wodą, wrzucamy kostkę wołową,
ziele angielskie i
liść laurowy. Ogień przekręcamy na minimum i tak dusimy do miękkości, ok. 1 godziny. Na koniec zagęszczamy sos
mąką lub
śmietaną.SURÓWKA
Kapustę czyścimy, myjemy, szatkujemy, solimy.
Jabłko obieramy, ścieramy na dużych oczkach i skrapiamy z
sokiem z cytryny.
Pora kroimy w drobną kostkę. Do pokrojonych składników dodajemy
majonez,
śmietanę i
musztardę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i
cukrem.