ßßß
SKŁADNIKI500 g wołowiny (udziec wołowy)1 duża cebula1 kostka wołowamąkaolej do smażeniaprzyprawypieprz czarny2 ziarenka ziela angielskiego2 liście laurowe na surówkęczerwona kapustaporjabłkomusztardamajonezśmietanasok z cytrynysólewentualnie cukierJAK TO ZROBIĆMięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Lekko rozbijamy, przyprawiamy czarnym pieprzem z dwóch stron i obtaczamy w mące. Na bardzo rozgrzanej patelni z olejem smażymy wołowinę z każdej strony.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy.Mięso przekładamy do cebulki, podlewamy wodą, wrzucamy kostkę wołową, ziele angielskie i liść laurowy. Ogień przekręcamy na minimum i tak dusimy do miękkości, ok. 1 godziny. Na koniec zagęszczamy sos mąką lub śmietaną.SURÓWKAKapustę czyścimy, myjemy, szatkujemy, solimy. Jabłko obieramy, ścieramy na dużych oczkach i skrapiamy z sokiem z cytryny. Pora kroimy w drobną kostkę. Do pokrojonych składników dodajemy majonez, śmietanę i musztardę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.