ßßß Cookit - przepis na Pierogi z borowikami

Pierogi z borowikami

nazwa

Wykonanie

Pierogi :)
Uwielbiam je w każdej postaci, co prawda najczęściej przygotowuje pierogi ruskie, ale po ostatnim odwiedzeniu jednego z moich ulubionych blogów "ChilliBite" postanowiłam przygotować pierogi z grzybami. Spróbujcie bo warto.
Składniki na ciasto:
300g mąki pszennej
ok. 60g wody
1 jajko
1 łyżka soli
1 łyżka oleju
Składniki na farsz:
150g suszonych borowików
4 cebule
oliwa
świeżo zmielony pieprz
sól morska
ziele angielskie
zioła prowansalskie
2 łyżki kaszy manny
odrobina maggi
Sposób przygotowania farszu : (najlepiej przygotować 1 dzień wcześniej aby składniki się "przeżarły"
grzyby zalewamy ciepłą wodą, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy ok. 50 minut, do miękkości
grzyby odcedzamy na sicie i wyciskamy do całkowitej suchości
mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa
cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na złoto
odcedzamy i dodajemy do grzybów
doprawiamy solą, zielem angielskim, pieprzem i ziołami, dokładnie mieszamy
kasza manna służy nam do nadania farszowi odrobiny "suchości" gdy uznacie, że farsz jest zbyt mokry to dodajcie jej odrobinę
pozostawiamy w lodówce do czasu przygotowania ciasta i klejenia pierogów
Sposób przygotowania ciasta na pierogi:
mąkę, sól, jajko i olej wyrabiamy na gładkie ciasto, powoli dodając wody (ręcznie wyrabiamy ok. 10 min), ciasto nie powinno się kleić
Faza końcowa przygotowania pierogów:
ciasto delikatnie rozwałkować
wycinamy szklanką kółka
nakładamy farsz, dość obficie
sklejamy pieroga według uznania tj. na zakładkę, widelcem, falbankę
gotowe pierogi delikatnie oprószamy mąką i do czasu gotowania trzymamy pod przykryciem aby nie obeschły
gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną soli do czasu, gdy pierogi wypłyną na wierzch
przed podaniem podsmażamy na masełku z odrobina koperku
Źródło:http://kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com/2013/01/pierogi-z-borowikami.html