Wykonanie
Pierogi :)Uwielbiam je w każdej postaci, co prawda najczęściej przygotowuje pierogi ruskie, ale po ostatnim odwiedzeniu jednego z moich ulubionych blogów "ChilliBite" postanowiłam przygotować pierogi z
grzybami. Spróbujcie bo warto.

Składniki na ciasto:300g
mąki pszennejok. 60g
wody1
jajko1 łyżka
soli1 łyżka
olejuSkładniki na farsz:150g
suszonych borowików4
cebuleoliwaświeżo zmielony
pieprzsól morskaziele angielskiezioła prowansalskie2 łyżki
kaszy mannyodrobina
maggi
Sposób przygotowania farszu : (najlepiej przygotować 1 dzień wcześniej aby składniki się "przeżarły"
grzyby zalewamy ciepłą
wodą, dodajemy 2 łyżeczki
soli i gotujemy ok. 50 minut, do miękkości
grzyby odcedzamy na sicie i wyciskamy do całkowitej suchościmielimy dwukrotnie w maszynce do
mięsacebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na złotoodcedzamy i dodajemy do
grzybówdoprawiamy
solą,
zielem angielskim,
pieprzem i
ziołami, dokładnie mieszamy
kasza manna służy nam do nadania farszowi odrobiny "suchości" gdy uznacie, że farsz jest zbyt mokry to dodajcie jej odrobinępozostawiamy w lodówce do czasu przygotowania ciasta i klejenia pierogówSposób przygotowania ciasta na pierogi:
mąkę,
sól,
jajko i
olej wyrabiamy na gładkie ciasto, powoli dodając
wody (ręcznie wyrabiamy ok. 10 min), ciasto nie powinno się kleićFaza końcowa przygotowania pierogów:ciasto delikatnie rozwałkowaćwycinamy szklanką kółkanakładamy farsz, dość obficiesklejamy pieroga według uznania tj. na zakładkę, widelcem, falbankęgotowe pierogi delikatnie oprószamy
mąką i do czasu gotowania trzymamy pod przykryciem aby nie obeschłygotujemy w osolonej wodzie z odrobiną
soli do czasu, gdy pierogi wypłyną na wierzchprzed podaniem podsmażamy na masełku z odrobina
koperku