Wykonanie
Majonez! Zwany przeze mnie i koleżankę MAZEJONEM... boski sos, który ma niestety ogrom kalorii..No ale cóż...Od jakiegoś czasu używam w kuchni tylko domowego
majonezu, przeglądając różne przepisy, próbując, eksperymentując stworzyłam dwa przepisy, jeden z
musztardą, drugi bez
musztardy.Czas na ten z
musztardą!
składniki3
żółtka od szczęśliwych kurszklanka
oleju dobrej jakości - uwaga! nie używajcie
oliwy!2 łyżeczki
octu winnegopół łyżeczki
cukrupół łyżeczki
soliczubata łyżeczka
musztardy sarepskiej
Przygotowanie
Jaja należy sparzyć wrzątkiem.Wbić do miski, wyłowić
żółtka, przełożyć je do wysokiego naczynia od blendera, zacząć miksować na małych obrotach dolewając po mału
oleju. W trakcie dodawania
oleju, wlewamy
ocet cały czas mieszając, dodajemy
przyprawy, mieszamy, mieszamy, mieszamy do końca dodając
olej. Na koniec dodajemy
musztardy, mieszamy i pakujemy do słoika. Teraz do lodówki, gdzie może stać góra 3-4 dni!
Bona Apetita!