ßßß Cookit - przepis na Chrupiący orientalny kurczak z serowym szpinakiem

Chrupiący orientalny kurczak z serowym szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Szpinak i ser pleśniowy? Do tego złocisty kurczak? Czego więcej chcieć gdy w tygodniu nie mamy czasu na gotowanie.
Składniki dla 4 osób:
2 piersi z kurczaka
2 opakowania mrożonego szpinaku, (razem ok 700 g mrożonego)
150 g sera z niebieską pleśnią
100 g serka mascarpone
50 g masła
3-4 ząbki czosnku
bułka tarta
sól, pieprz, papryka słodka suszona, imbir, cynamon,
Margaryna do smażenia
Zaczynamy od szpinaku. Rozmrażamy go w garnku, dodając masło i czosnek posiekany w plasterki. Jak szpinak sie ociepli dodajemy oba sery, a jak sie roztopią sól i pieprz do smaku. Możecie użyć też świeży szpinak, ale uważajcie żeby nie przypalić podczas duszenia w garnku.
Piersi kroimy, tak, żeby powstały z każdej 2-3 kotlety. Rozbijamy je tłuczkiem do mięsa i przyprawiamy przyprawami. Jesli komuś nie chce się mieszać przypraw, to żeby uzyskać inny smak niż standarowy kotlet z kurczaka polecam przyprawę gyros/kebab.
Po przyprawieniu kurczaka obtaczamy w bułce (najlepsza jest gruboziarnista lub taka z dodatkiem siemienia lnianego). Nie używamy jajka :)
Kotleciki smażymy na gorącej margarynie do uzyskania złotobrązowego odcienia (nie oszczędzamy z tłuszczem, bo nie wyjdą chrupięce).
Ja danie podaje z talarkami z ziemniaków, lub bez składnika węglowodanowego - wygląda bardziej elegancko.
Koszt dla 4 osób: ok 20 złotych (sery kosztują najwięcej).
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: Łatwe
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/03/chrupiacy-orientalny-kurczak-z-serowym.html