Wykonanie
Szpinak i
ser pleśniowy? Do tego złocisty kurczak? Czego więcej chcieć gdy w tygodniu nie mamy czasu na gotowanie.Składniki dla 4 osób:2
piersi z kurczaka2 opakowania
mrożonego szpinaku, (razem ok 700 g mrożonego)150 g
sera z niebieską pleśnią100 g
serka mascarpone50 g
masła3-4 ząbki
czosnkubułka tartasól,
pieprz,
papryka słodka suszona,
imbir,
cynamon,
Margaryna do smażeniaZaczynamy od
szpinaku. Rozmrażamy go w garnku, dodając
masło i
czosnek posiekany w plasterki. Jak
szpinak sie ociepli dodajemy oba
sery, a jak sie roztopią
sól i
pieprz do smaku. Możecie użyć też
świeży szpinak, ale uważajcie żeby nie przypalić podczas duszenia w garnku.Piersi kroimy, tak, żeby powstały z każdej 2-3 kotlety. Rozbijamy je tłuczkiem do
mięsa i przyprawiamy
przyprawami. Jesli komuś nie chce się mieszać przypraw, to żeby uzyskać inny smak niż standarowy kotlet z
kurczaka polecam
przyprawę gyros/kebab.Po przyprawieniu
kurczaka obtaczamy w
bułce (najlepsza jest gruboziarnista lub taka z dodatkiem
siemienia lnianego). Nie używamy
jajka :)Kotleciki smażymy na gorącej
margarynie do uzyskania złotobrązowego odcienia (nie oszczędzamy z tłuszczem, bo nie wyjdą chrupięce).Ja danie podaje z talarkami z
ziemniaków, lub bez składnika węglowodanowego - wygląda bardziej elegancko.
Koszt dla 4 osób: ok 20 złotych (
sery kosztują najwięcej).Czas przygotowania: 20 minutStopień trudności: Łatwe