Wykonanie
Aż trudno uwierzyć, że kiedyś nie przepadałam za
makaronem. Nawet nie wiem kiedy nastąpił ten etap w moim życiu, że jego smak zaczął mi odpowiadać. Może to spowodowane jest tym, że z lat dzieciństwa pamiętam smak jedynie smażonego
makaronu,
makaronu z sosem i
makaronu w zupie. Jako dorosła osoba zauważyłam, że
makaron można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. A przecież też same
makarony różnią się smakiem. Dziś na talerzu spaghetti carbonara w towarzystwie
makaronu pełnoziarnistego.
Składniki:- 1/3 opakowania
makaronu do spaghetti (pełnoziarnistego)- 250 g
boczku wędzonego z dużą ilością
mięsa- 3
jajka- 2 łyżki
śmietany 18%- 1
cebula-
pieprz,
sól,
rozmaryn- 1 ząbek
czosnku- twardy tarty
ser do posypaniaPrzygotowanie:
Makaron ugotować al'dente. Na patelni podsmażyć pokrojony w paseczki
boczek. Dodać pokrojoną
cebulę i zeszklić razem z
boczkiem. Następnie wcisnąć
czosnek.
Jajka rozbełtać ze
śmietaną i pod koniec smażenia dodać do
boczku. Zmniejszyć ogień do minimum i delikatnie mieszać, aby powstało jak najmniej grudek. Przyprawić
solą,
pieprzem i
rozmarynem. Powstały sos wymieszać z ugotowanym
makaronem, wierzch posypać
twardym serem i podawać.