ßßß
Składniki na ciasto:1,5 szklanki mąki ( musiałam dać więcej , bo ciasto strasznie się kleiło)3, 5 łyżki oleju3/4 szklanki wrzątku ( uwaga na palce! )solidna łyżeczka solikilka łyżeczek startych buraczkówSkładniki na farsz:Tu zupełna improwizacja:)szklanka suszonych prawdziwków( lub innych grzybów)2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanejsól , pieprzłyżka musztardyser żółty ( nieco startego np. Goudy. )łyżka ketchupuprzyprawa Meksykańska , łyżeczkaboczek ( opcjonalnie)Przygotowanie:Ciasto na pierogi jest tzw. zaparzane , więc wszystkie składniki wrzucamy do miski , mąkę uprzednio przesiewając, i wyrabiamy. Proste.:) Pamiętamy , by nie oparzyć rąk, więc czekamy chwilkę po wlaniu wrzątku . Wcale nie parzy.;) Ciasto powinno być elastyczne i lepiące do rąk. Moje i tak się lepiło :) Ale jakoś poradziłam sobie z wałkowaniem i wycinaniem kół , które potem łączyłam parami . Czyli koło, nadzienie, koło. Pieroga zlepiamy widelcem wokół jego osi. Gotowe cudowności wrzucamy do gotującej się wody, zmniejszamy ogień i spażamy pierogi , póki nie wypłyną na powierzchnię. Wtedy trzymamy je jeszcze w piekielnym wrzątku i wyciągamy na talerz, by pałaszować. :) Okraszamy wedle woli.O! Zapomniałam o farszu.:)Tak więc, grzyby gotujemy dwa razy aby woda miała jasny odcień i kroimy już ostygłe na drobniejsze cząstki. mieszamy je z ugotowaną kaszą gryczaną. Dorzucamy musztardę, ketchup, ser , przyprawy i ca tam chcemy. Możemy dodać jajko jeśli masa wyda nam się zbyt sypka. Ja swoją kaszę rozgotowałam , więc nadzienie wyszło lepkie tak jak powinno.;)Ja do swoich pierogów podałam jeszcze sałatkę z porów. Fajnie się komponowała.:) Niestety przepis gdzieś zagubiłam...Smacznego Głodownicy!