ßßß Cookit - przepis na Kalmary w bułce japońskiej na sałatce goma wakame

Kalmary w bułce japońskiej na sałatce goma wakame

nazwa

Wykonanie

Witam Kochani.
Dzisiaj zrobiłam przystawkę z sałatką, którą miałam okazję spróbować w restauracji sushi. Zaprezentuję ją Wam ponieważ warto naprawdę spróbować. Ma niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju smak. Na pewno zagości u mnie na stałe i mam nadzieję, że i Wy będziecie mieli okazję ją spróbować.
składniki:
-1 tuba kalmara
-1 jajko
-bułka tarta japońską
-mąka
-limonka
-sól różowa hawajska
-świeżo zmielony kolorowy pieprz
-olej sezamowy
-oliwa z oliwek z cytryną
-olej
sposób wykonania:
Umytą tubę kroimy w plasterki,następnie solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z limonki.Jajko solimy, pieprzymy i dolewamy odrobinkę zimnej wody , mieszamy widelcem.Gotowe kalmary obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku,następnie w bułce japońskiej.Na patelnie wlewamy olej sezamowy,oliwę z oliwek i zwykły olej.Kalmary smaży na gorącym oleju z obu stron, aż będą miały złoty kolor.Na talerzyku układamy sałatkę goma wakame a na sałatkę po 3szt kalmarów.Ozdabiamy ćwiartkami limonki.Smacznego
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/07/kalmary-w-buce-japonskiej-na-saatce.html