Jest piątek, a jak wiadomo w piątek rządzą albo pierogi albo ryby. A, że w mojej zamrażarce mam zapas ryb to wybór jest prosty. Dziś nadszedł czas na leszcza w szpinaku z cytryną. Prosto, szybko, zdrowo :)Składniki:- 2 filety z leszcza- 1/2 opakowania szpinaku- 1/2 cytryny- 2 ząbki czosnku- oliwa- sól, pieprzWykonanie:Filet przyprawiamy pieprzemcytrynowym, solą i kropimy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 10 min. W tym czasie dusimy w rondelku szpinak w liściach z 2 łyżkami masła, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i przyprawy według uznania. Możemy pokusić się o dodanie kilku kostek sera feta, wtedy szpinak uzyska kremowy kolor i będzie łagodniejszy w smaku.Po wyciągnięciu ryby z lodówki wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę i smażymy z dwóch stron (ja nie użyłam żadnej panierki, ale można np. obtoczyć filet w jajku i mące albo bułce tartej). Gotowy szpinak przekładamy na talerz na nim układamy filety i dekorujemy cytryną.