Wykonanie
Pierwszy raz przygotowywałam pastę na święta Bożego Narodzenia, a że ja i mój głodomorek uwielbiamy
łososia pod każdą postacią to pasta ta jest za każdym razem nieco modyfikowana. Sprawdza się świetnie jako zwykła pasta kanapkowa, doskonała na śniadanie, jak i również przekąska na imprezę czy święta. Ja podałam ją w gotowych tartinkach, dzięki
czemu danie od razu zyskało wykwintnego charakteru i ozdabiało świąteczny stół (na krótką chwile bo szybko znikło:))Najgorsze jest to, że składniki do
łososia dodawałam "na oko" i przepis nie zawiera dokładnych proporcji ale myślę, że najważniejsze to aby samemu kontrolować konsystencje pasty podczas przygotowywania i sugerować się również własnymi upodobaniami. Przykładowo jeśli ktoś chce to
jogurt może bez problemu zastąpić
majonezem (czym zwiększy kaloryczność) i całkowicie zrezygnować z dodania
serka, lub pominąć
cebulę. Ja pastę przygotowałam w następujący sposób:Składniki:- ok. 300 g
wędzonego łososia- 3
jaja ugotowane na twardo- 1
cebula- małe opakowanie
serka śmietankowego- świeży
koperek-
jogurt naturalny (lub
majonez)- szczypta
soli-
pieprz-
sok z cytrynyPrzygotowanie:1.
Łososia rozdrabniamy widelcem.2.
Jaja i
cebule kroimy w drobną kostkę, mieszamy z
łososiem.3. Dodajemy
sok z cytryny (około 1 łyżeczkę)
serek śmietankowy i
jogurt naturalny (około 3, 4 łyżki, w zależności od pożądanej konsystencji) oraz posiekany
koperek.4. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.