ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem i boczniakami

Tarta ze szpinakiem i boczniakami

nazwa

Wykonanie

Ta tarta powstała w sumie przypadkiem. Okazało się, że 300g szpinaku to zdecydowanie za mało, żeby po obróbce termicznej najadła się nim rodzinka. Trzeba było ratować obiad.
ciasto:
200g mąki
100g masła
łyżeczka soli
3 łyżki wody
nadzienie:
300g świeżego szpinaku
trójkącik sera lazur - blue
trochę tartego grana padano
3 jajka
300g boczniaków
sol, pieprz, gałka muszkatołowa
masło
Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na pół godziny, następnie rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonej foremki, ponakłuwać widelcem i podpiec 20 minut w 180 stopniach. Na maśle poddusić i podsmażyć pokrojone w paski boczniak. W rondlu na maśle poddusić szpinak, dodać ser lazur, doprawić. Na upieczony spód wysypać tarty ser grana padano, wyłożyć promieniście boczniaki, przykryć szpinakiem i na wierzch wbić jajka. Zapiekłam do ścięcia jajek około 15 minut w 200 stopniach.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/04/tarta-ze-szpinakiem-i-boczniakami_27.html