ßßß Cookit - przepis na królowa Adriatyku - dorada pieczona w folii

królowa Adriatyku - dorada pieczona w folii

nazwa

Wykonanie

Wczorajszy zaległy obiad - królowa Adriatyku - dorada pieczona w folii. Do tego chrupiąca papryka, pomidorek, świeżutkie młode listki szpinaku i pieczona cukinia.
Jeśli miałby to być obiad dla cukrzycowej mamy to troszkę za mało węglowodanów więc przydałoby się dorzucić troszkę kaszy albo pieczywo.
Składniki:
pół papryki żółtej: 60 g
garść świeżego szpinaku: 20 g
mała dorada: 170 g
pół pomidora: 40 g
pół cukinii: 100 g
łyżeczka oliwy z oliwek: 5g
pół cytryny
sól, ulubione zioła
Sposób przygotowania:
Wypatroszoną doradę, skropić cytryną, posolić i posypać ziołami i ulubionymi przyprawami (w środku też:). Na wierzch położyć 2 plasterki cytryny, skropić odrobiną oliwy. Zawinąć w folię. Piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170C. Razem z rybą (ale już bez folii) podpiec cukinię. Ułożyć na talerzyku z pozostałymi warzywami.
1 porcja - 395 g
Wartość energetyczna:
255 kcal
Białko:
38 g
Węglowodany:
8 g
Tłuszcz:
7 , 5 g
Źródło:http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/07/krolowa-adriatyku-dorada-pieczona-w.html