Wykonanie
Tofurnik to nic innego, jak sernik z
tofu. Jednym smakuje bardzo, innym nie do końca. Ja tofurniki uwielbiam chociażby za to, że są niskokaloryczne, bogate w
białko czy wapń. Nie musicie zatem
mieć takich wyrzutów sumienia, jak po zjedzeniu tradycyjnego sernika z dodatkiem
masła i
jajek. Dziś
waniliowy z
bakaliami. Próbujcie!
Składniki: (na tortownicę wielkości 18 - 21 cm)Spód: (można pominąć, ciasto będzie smaczne i bez niego)100 g
ciastek owsianych2 łyżki
oleju kokosowego lub
masła orzechowegoMasa tofurnikowa:2 kostki
tofu naturalnego / 2 x 180 g1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej1 szklanka
mleka kokosowego1/2 - 3/4 szklanki
cukru pudru,
syropu z agawy lub innego słodzika2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
soku z cytrynyskórka otarta z 1
cytrynyszczypta
solibakaliePolewa:50 g
gorzkiej czekolady1/2 szklanki
mleka kokosowegodo dekoracji: garść
płatków migdałowych,
kokosowych lub pokruszonych
orzechówPrzygotowanie
spodu:
Ciastka umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na grube okruchy. Dodać
masło lub
olej i połączyć składniki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wysypać pokruszony spód, przygnieść lekko palcami, a następnie odstawić do lodówki.Przygotowanie masy: wszystkie składniki poza
mlekiem umieścić w misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na bardzo gładką masę - dopiero kiedy masa będzie gładka stopniowo wlewać
mleko cały czas miksując. Na koniec dodać ulubione
bakalie.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tofurnikową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać, następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120 stopni i piec kolejne 45 minut.Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, pozostawiając tofurnik jeszcze na 15 minut w środku. Dopiero po tym czasie delikatnie wyjąć go na blat i studzić przez przynajmniej 2 - 3 godziny.Przygotowanie polewy:
Czekoladę i
mleko kokosowe rozpuścić w kąpieli
wodnej. Ostudzony tofurnik wyjąć z formy i polać ostudzoną polewą. Można posypać
płatkami migdałowymi, kokosowymi lub
orzechami.*Polewę można pominąć i posypać tofurnik
kakao. Wygląda równie atrakcyjnie.Czasami, jeśli chcę, aby tofurnik był wyższy, dodaję jeszcze jedną kostkę
tofu i proporcjonalnie zwiększam ilość składników- zazwyczaj "na oko".