Wykonanie
Dziś tofurnik na zimno. Jakiś czas temu był pieczony, tym razem na zimno. Z
truskawkami. Możecie dać dowolne
owoce:
borówki,
maliny,
jagody - na wierzch bądź do środka. I tak, i tak będzie pysznie. Polecam na upalne - i nie tylko - wakacyjne dni. ;-) Przepis stąd
na tortownicę 18-20 cmSkładniki:spód:100 g
ciastek owsianych2 łyżki
oleju kokosowego lub
masła orzechowegomasa
tofu:3 kostki tofu/ każda po 180gpuszka
mleka kokosowego 400ml schłodzonego przez dobę w lodówce2 1/2 łyżeczki agaru1/2 szklanki
soku z cytryny1/2 szklanki
cukru pudruskórka otarta z 1
cytrynyszczypta
soliPrzygotowanie:Składniki na spód wymieszać, wylepić tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.Z puszki
mleka kokosowego delikatnie wyjąć tylko białą, gęstą warstwę tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać agar i delikatnie mieszając gotować na małym ogniu do czasu, aż zacznie bulgotać. Gotować 30 sekund, następnie zdjąć z ognia.Zagotowane
mleko kokosowe połączyć z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie zmiksować na aksamitny, gęsty krem. Jeśli chcecie dodać
owoce do środka, należy zrobić to na samym końcu i delikatnie całość wymieszać. Oczywiście masę można dosłodzić wedle upodobań. Kiedy będzie odpowiednio doprawiona, przelać na przygotowany wcześniej spód i odstawić na blat na 30-40 minut. Po tym czasie ozdobić dowolnymi
owocami i włożyć na kilka godzin do lodówki.