ßßß Cookit - przepis na Sos z soczewicy z kurkami (bez glutenu, mleka i jajek)

Sos z soczewicy z kurkami (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Planowałam dziś ugotować dal bhat, czyli sos z soczewicy i ryż - klasyczne danie kuchni nepalskiej. Jednak gdy podsmażałam cebulę i czosnek z nasionami czarnej gorczycy, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać grzyby. Kurki tak świetnie wkomponowały się w smak, że nie dodawałam już innych warzyw aby nie przytłoczyć grzybowego aromatu.
Składniki:
soczewica (czerwona lub żółta)200 g
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
kurki około 300 g
przyprawy: czarna gorczyca, kurkuma, papryka słodka, pieprz czarny, kolendra, kumin
sól
mąka ryżowa
olej do smażenia (lub klarowane masło)
woda 2 łyżki
3 łyżki
około 1 , 5 szklanki
świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Soczewicę wypłukać i namoczyć (najlepiej na noc). Ugotować na miękko.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć, następnie dodać pół łyżeczki całych ziarna gorczycy (można pominąć, jeśli nie przepadacie za musztardowym smakiem ). Dodać pokrojone kurki i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Ugotowaną soczewicę odsączyć, dodać do niej usmażone grzyby z cebulką, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu i zagotować do zgęstnienia.
Podawać z białym lub brązowym ryżem. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Świetnie smakuje z chrupiącą lodową sałatą i dojrzałymi pomidorami.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/06/sos-z-soczewicy-z-kurkami-bez-glutenu.html