Wykonanie
Ostatnio wymyśliłam takie danie z wykorzystaniem
łososia,
brokuła i
pomidorków koktajlowych. Na 4 porcje potrzebujemy::
5-6 dużych
ziemniakówbrokułpomidorki koktajlowe250g filetów z
łososia bez skóry300 ml
śmietany 30%jajkooregano i
bazyliaprzyprawa do ziemniakówpieprz i
sóltarty
ser żółtyZiemniaki obrałam, opłukałam i pokroiłam w dośc grube plastry. Gotowałam je 10 minut w osolonym wrzątku.
Brokuł zaś po opłukaniu podzieliłam na różyczki. Podgotowałam go również w osolonej wrzącej wodzie przez 2 minuty. Następnie odcedziłam
ziemniaki i
brokuł, a
łososia po oczyszczeniu pokroiłam w kostkę.
Pomidorki koktajlowe umyłam i przekroiłam na połówki.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam
masłem i ułożyłam warstwowo
ziemniaki, które posypałam
przyprawą, następnie różyczki
brokuła, kawałki
łososia i połówki
pomidorków koktajlowych.
Do
śmietany dodałam
jajko, roztrzepałam, po czym doprawiłam
solą,
pieprzem i
przyprawami. Polałam składniki sosem
śmietanowym, a wierzch zapiekanki posypałam tartym
serem.Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez 40 minut.