Wykonanie
Właściwie najważniejsze składniki są w nazwie. Kiedy zostaną
ziemniaki z obiadu można je na kolację lub na następy dzień przerobić na zapiekankę. Dla mnie zapiekanka może nie
mieć mięsa, ale warzywa i
ser muszą być!Składniki /porcja dla jednej osoby/2-3
ziemniaki ugotowane wcześniejpół
cukini3 różyczki
brokuł zblanszowane wcześniej
słodka papryka w proszku
oregano w proszku
bazylia w proszku
sól,
pieprz2
jajka2-3 plasterki
sera żółtego1/2 ząbka
czosnkuW niewielkim naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie, pokrojone w plastry
ziemniaki, tak aby przykryły dno i stworzyły pierwsza warstwę. Następnie ułożyć pokrojone w plastry różyczki
brokuł, na
brokuły ułożyć plastry
cukinii, posypać zmiażdżonym
czosnkiem i
przyprawamiW misce obok roztrzepać
jajka, lekko je posolić, dodać trochę przypraw:
papryki,
oregano i
bazylii, dodać do
jajek ser i wymieszać / ilość
sera zależy całkowicie od upodobania, można dodać go bardzo mało, a można poszaleć i dać go bardzo dużo/.
Mieszanką jajeczną zalać zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180 st C przez ok 25 minut /aż
jajka się zetną/. Można ją jeść od razu, wtedy chwilę przed zakończeniem pieczenia można zdjąć folię, aby
ser się przypiekł. Jeśli ma być jedzona później, to tuż przed podaniem trzeba zapiekankę włożyć do piekarnika bez folii i piec w temperaturze 150 st C ok 10 minut.