Wykonanie
Smaczna, zdrowa, ciekawa, kolorowa, chrupiąca zapiekanka...Składniki na 4-6 porcji:300g filetu
łososia1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
oliwy1 kulka
mozzarellipaczka
mrożonych brokuł100g
makaronów świderkówsos:125g
serka Philadelphia30g tartego
parmezanu125ml
mleka1/3 łyżeczki startej
gałki muszkatołowejsól i
pieprzdodatkowo:4 łyżki mielonych
migdałów4 łyżki
parmezanuOdciąć skórkę z
łososia, pokroić na większą kostkę. Włożyć do formy żaroodpornej, doprawić
solą i
pieprzem, dodać
sok z cytryny oraz
oliwę i wymieszać.
Makaron ugotować, skracając czas gotowania o 2 minuty. Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na bok.
Wodę po
makaronie ponownie zagotować, wrzucić zamrożone
brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną
wodą.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić
łososia i piec przez 10 minut, wyjąć z piekarnika, nie wyłączając go.Do małego garnka włożyć Philadelphię, dodać
parmezan i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać
mleko i dalej mieszać, aż powstanie gładki sos. Chwilę podgrzewać, doprawić
solą,
pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.
Makaron wymieszać z sosem
serowym oraz pokrojoną w kosteczkę
mozzarellą, dodać do naczynia z
łososiem razem z
brokułami i wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie.Wymieszać
migdały z
parmezanem i posypać po zapiekance. Wstawić do piekarnika na 15 minut.