Wykonanie
Na obiad niedzielny jako pierwsze danie dzisiaj były pyszne pierogi :) W przepisie podaję sposób na ciasto do pierogów, które się zawsze udaje. Jako nadzienie smaczna
biała kiełbasa i biały
miękki ser. Jako okrasa do pierogów stosuje mój sprawdzony i super szybki sposób nie wymagający gotowania, za to uwielbiany przez całą rodzinę .SKŁADNIKINa ciasto500 g
mąki1
jajko220 ml gorącej
wody1 łyżka
oliwy z oliweksólNa nadzienie200 g białej surowej
kiełbasykawałek
cebuli200 g wędzonej
mozzarelli lub innego
białego sera2 łyżki tartego
sera typu
Parmezan lub
Grana Padanogałka muszkatołowasólNa okrasę3
serki w plasterkach o smaku
śmietankowymSPOSÓB PRZYGOTOWANIANajpierw ciasto : zagotować 220 ml
wody i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyspać
mąkę na stolicę dodać 1
jajko, łyżkę
oliwy z oliwek, płaską łyżeczkę
soli, gorącą
wodę i wyrobić ciasto.
Uformować kulę, owinąć przezroczystą folią kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie. Wyjąć
kiełbasę ze swojej skórki, obsmażyć razem z
olejem i
cebulką na patelni a następnie zmielić i wystudzić.
Do miseczki zetrzeć wędzoną
mozzarellę na tarce o dużych otworach, dodać zmieloną
kiełbasę, szczyptę
gałki muszkatołowej i 2 łyżki tartego
sera typu
Parmezan lub Grana, wymieszać.
Nastawić do gotowania garnek z posoloną
wodą. Po upływie 30 minut wyjąć kulę ciasta z lodówki i rozwałkować cienkie płaty ciasta. Przy pomocy szklanki wykroić kawałki z ciasta.
Formować pierogi dodając do każdego łyżeczkę nadzienia i wygniatając widelcem zamykać pierogi z obydwu stron.
Układać na tacy, posypać
mąką.
Do wrzącej posolonej
wody dodac łyżkę
oliwy z oliwek i wrzucić połowę pierogów, gotować około 4 minut, odcedzić i wrzucić resztę.
W oddzielnym naczyniu np garnku wlać 2 łyżki stołowe gorącej
wody od gotowania pierogów, dodać
serki w plasterkach i wymieszać ( nie gotować ) .
Połączyć razem z odcedzonymi, gorącymi pierogami i wymieszać.
Podawać gorące posypane tartym
serem typu
Parmezan lub
Grana Padano.SMACZNEGO :)