ßßß Cookit - przepis na Pierogi nadziewane białą kiełbasą i wędzoną mozzarellą - ravioli con salsicia e provola affumicata

Pierogi nadziewane białą kiełbasą i wędzoną mozzarellą - ravioli con salsicia e provola affumicata

nazwa

Wykonanie

Na obiad niedzielny jako pierwsze danie dzisiaj były pyszne pierogi :) W przepisie podaję sposób na ciasto do pierogów, które się zawsze udaje. Jako nadzienie smaczna biała kiełbasa i biały miękki ser. Jako okrasa do pierogów stosuje mój sprawdzony i super szybki sposób nie wymagający gotowania, za to uwielbiany przez całą rodzinę .
SKŁADNIKI
Na ciasto
500 g mąki
1 jajko
220 ml gorącej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Na nadzienie
200 g białej surowej kiełbasy
kawałek cebuli
200 g wędzonej mozzarelli lub innego białego sera
2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano
gałka muszkatołowa
sól
Na okrasę
3 serki w plasterkach o smaku śmietankowym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najpierw ciasto : zagotować 220 ml wody i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyspać mąkę na stolicę dodać 1 jajko, łyżkę oliwy z oliwek, płaską łyżeczkę soli, gorącą wodę i wyrobić ciasto.
Uformować kulę, owinąć przezroczystą folią kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie. Wyjąć kiełbasę ze swojej skórki, obsmażyć razem z olejem i cebulką na patelni a następnie zmielić i wystudzić.
Do miseczki zetrzeć wędzoną mozzarellę na tarce o dużych otworach, dodać zmieloną kiełbasę, szczyptę gałki muszkatołowej i 2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana, wymieszać.
Nastawić do gotowania garnek z posoloną wodą. Po upływie 30 minut wyjąć kulę ciasta z lodówki i rozwałkować cienkie płaty ciasta. Przy pomocy szklanki wykroić kawałki z ciasta.
Formować pierogi dodając do każdego łyżeczkę nadzienia i wygniatając widelcem zamykać pierogi z obydwu stron.
Układać na tacy, posypać mąką.
Do wrzącej posolonej wody dodac łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić połowę pierogów, gotować około 4 minut, odcedzić i wrzucić resztę.
W oddzielnym naczyniu np garnku wlać 2 łyżki stołowe gorącej wody od gotowania pierogów, dodać serki w plasterkach i wymieszać ( nie gotować ) .
Połączyć razem z odcedzonymi, gorącymi pierogami i wymieszać.
Podawać gorące posypane tartym serem typu Parmezan lub Grana Padano.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://zielonacukinka.blogspot.com/2014/12/pierogi-nadziewane-biaa-kiebasa-i.html