ßßß Cookit - przepis na Pierogi z szynką , serem i boczkiem - ravioli con la ricotta, prosciutto cotto e pancetta

Pierogi z szynką , serem i boczkiem - ravioli con la ricotta, prosciutto cotto e pancetta

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
Na ciasto
600 g mąki
1 jajko
250 ml gorącej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Na nadzienie
200 g białego tłustego sera
1 łyżka śmietany
pół cebuli
200 g szynki
2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano
gałka muszkatałowa
sól
Na okrasę
100 g wędzonego boczku
2 łyżki oleju z oliwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najpierw ciasto : zagotować 250 ml wody i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyspać mąkę na stolicę dodać 1 jajko, łyżkę oliwy z oliwek, płaską łyżeczkę soli, gorącą wodę i wyrobić ciasto.
Uformować kulę, owinąć przezroczystą folią kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie posmażyć cebule i zmielić razem z twarogiem i szynką. Dodać sól do smaku, szczyptę gałki muszkatałowej, łyżkę śmietany starty ser i dokładnie wymieszać.
Nastawić do gotowania garnek z posoloną wodą.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 1-2 mm . Nakładać łyżeczką nadzienie i przy pomocy wykrojnika do pierogów wycinać pierogi. Można też przy pomocy szklanki wycinać kółka w cieście i napełniać je farszem a następnie zalepiać ręcznie lub przy pomocy widelca.
Do wrzącej posolonej wody dodac łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić połowę pierogów, gotować około 3 minut, odcedzić i wrzucić resztę. W oddzielnym naczyniu podsmażyć pokrojony drobno boczek, dodac ugotowane pierogi i delikatnie przemieszać. Podawać gorące.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://zielonacukinka.blogspot.com/2015/11/pierogi-z-szynka-serem-i-boczkiem.html