Wykonanie
SKŁADNIKINa ciasto600 g
mąki1
jajko250 ml gorącej
wody1 łyżka
oliwy z oliweksólNa nadzienie200 g białego
tłustego sera1 łyżka
śmietanypół
cebuli200 g
szynki2 łyżki tartego
sera typu
Parmezan lub
Grana Padanogałka muszkatałowa
sólNa okrasę100 g
wędzonego boczku2 łyżki
oleju z
oliwySPOSÓB PRZYGOTOWANIANajpierw ciasto : zagotować 250 ml
wody i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyspać
mąkę na stolicę dodać 1
jajko, łyżkę
oliwy z oliwek, płaską łyżeczkę
soli, gorącą
wodę i wyrobić ciasto.
Uformować kulę, owinąć przezroczystą folią kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie posmażyć
cebule i zmielić razem z
twarogiem i
szynką. Dodać
sól do smaku, szczyptę
gałki muszkatałowej, łyżkę
śmietany starty ser i dokładnie wymieszać.
Nastawić do gotowania garnek z posoloną
wodą.Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 1-2 mm . Nakładać łyżeczką nadzienie i przy pomocy wykrojnika do pierogów wycinać pierogi. Można też przy pomocy szklanki wycinać kółka w cieście i napełniać je farszem a następnie zalepiać ręcznie lub przy pomocy widelca.
Do wrzącej posolonej
wody dodac łyżkę
oliwy z oliwek i wrzucić połowę pierogów, gotować około 3 minut, odcedzić i wrzucić resztę. W oddzielnym naczyniu podsmażyć pokrojony drobno
boczek, dodac ugotowane pierogi i delikatnie przemieszać. Podawać gorące.SMACZNEGO :)