Wykonanie
RSSśroda, 03 października 2012
Sałatka (nie do końca) ryżowa : )Witam Kochani : ) Po ostatnich nalewkach czas wrzucić coś na ząb ; ) Przedstawiam Wam dziś bardzo smaczną i szybką
sałatkę, która przypadła mi do gustu od pierwszego kęsa : ) Myślę, że będzie to idealna propozycja dla miłośników
czosnku, do których ja z pewnością należę : ) Ciężko tu o dokładne proporcje, ale wygląda to mniej więcej w ten sposób:Składniki:pół opakowania
makaronu ryżowego2 świeże
ogórkiokoło 20 dag
szynkidużo
kopru2-3 ząbki
czosnku (można dać więcej, w zależności od wielkości i indywidualnych upodobań : ) )
majonez z
jogurtem naturalnymopakowanie
sosu sałatkowego koperkowo - ziołowegoMakaron gotujemy.
Ogórki obieramy ze skóry i trzemy na tarce na grubych oczkach.
Szynkę kroimy w cienkie paseczki.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Majonez mieszamy z
jogurtem naturalnym i dosypujemy
sos sałatkowy (sam proszek!). Wszystko razem mieszamy i gotowe. : )Smacznego : )
20:47, anielova ,sałatki i surówkiLink Komentarze (3) »czwartek, 27 września 2012Obiady czwartkoweWitajcie kochani : ) Czy Wy również wieczory poświęcacie na rozmyślania o tym, co by tu zrobić jutro na obiad? Na moim talerzu dziś zagościło całe
grono kolorowych (jak jesienne liście) warzyw : ) Postawiłam więc na nadziewaną
paprykę oraz dodatek w postaci duszonych warzyw. Sama
papryka sprawiła mi również kolorowego
figla, więc zaraz zobaczycie jak wygląda
CZERWONA papryka z mojego ogródka : ) Co powiecie na taką propozycję obiadku?Składniki:0,5kg
mięsa mielonegopapryka czerwona (ilość w zależności od wielkości
papryki)0,5
torebki ryżu1 duża
cebulajajko1
bułkakostka rosołowakoncentrat pomidorowywodasól,
pieprzDo
mięsa mielonego wsypujemy surowy
ryż, potartą na tarce
cebulę,
jajko oraz
sól i
pieprz. Wszystko razem mieszamy.
Paprykę czyścimy, wydrążamy środek i wypełniamy
mięsem. Nafaszerowane
papryki wykładamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy rozpuszczoną
kostką rosołową z koncentratem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i dusimy pod przykryciem około godzinę (aż
papryka będzie miękka).Warzywa:puszka
kukurydzypuszka
groszku5
marchewekłyżka
masłałyżka
bułki tartejMarchewkę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i smażymy z dodatkiem
masła, aż zmiękną. Dosypujemy
bułkę tartą i mieszamy całość. Podajemy gorące.
20:33, anielova ,
mięsneLink Komentarze (1) »wtorek, 25 września 2012Rozgrzewający
likier miętowy na jesienne wieczoryJesień już na dobre z nami. Las za domem powoli gubi swoje liście, a to oznacza, że wraz z pięknymi kolorami przychodzą też przeróżne choróbska : ( Ja już swoje odbębniłam, ale za to pomyślałam sobie, że wstawię Wam mój przepis na
likier miętowy. Świetnie rozgrzewa, więc od razu pomaga każdemu zmarźlakowi : )Przygotowanie:8 łyżek suszonych lub świeżych liści
mięty wsypać do butelki. Wlać 0,25l
spirytusu i 0,25l
wody. Zakorkować i odstawić na tydzień.Po tygodniu:Przegotować
syrop z 0,25l
wody i 1kg
cukru. Do gorącego przesączyć wyciąg z
mięty i wlać 0,5l
spirytusu. Wszystko razem dobrze zamieszać i wlać do butelek.
Likier jest dobry po upływie 2 miesięcy.
20:10, anielova ,
nalewkiLink Komentarze (3) »sobota, 22 września 2012
Nalewka wiśniowaPuk, puk.. To znowu ja : ) Witam Was po niestety baaaardzo długiej przerwie (z powodów technicznych). Jednak mam nadzieję, że jeszcze ktoś tutaj cierpliwie (albo i nie : )) czeka na nowe przepisy. Mimo, że nie mogłam nic wstawić na bloga, to cały czas o nim pamiętałam i nagromadziłam mnóstwo różnych smakołyków : )Dziś na przeprosiny mam coś specjalnego -
nalewkę wiśniową : )Składniki:3-4 kg
wiśniokoło 1 kg
cukru0,5l
spirytusuWiśnie wypestkować. Wrzucić do szklanego słoja, warstwami przesypując
cukrem, tak, aby był on ostatnią warstwą. Zamknąć szczelnie
słój i odstawić na 7 dni. Po tym czasie przemieszać
wiśnie i zalać
spirytusem. Całość odstawić na 2-3 tygodnie. Po upływie tego czasu,
wiśnie oddzielamy od
likieru.
Nalewkę zlewamy do butelek, natomiast
wiśnie świetnie nadają się do ciasta : )
17:11, anielova ,
nalewkiLink Komentarze (1) »niedziela, 05 sierpnia 2012Kolorowy zawrót głowyWitam Was wszystkich serdecznie : ) Weekend niestety już prawie minął : ( (dlaczego zawsze ten "dobry" czas leci tak szybko?) Na szczęście pogoda nam dopisała : ) Jak nakazuje moja domowa tradycja, na niedzielę musi być ciasto! : ) Jako, że na dworze baaardzo
słonecznie, postanowiłam zrobić coś na zimno : ) Oto, co mi wyszło:KOLOROWY ZAWRÓT GŁOWY - przepis na tortownicę o średnicy 30 cmSpód:3 szkl pokruszonych
herbatników2/3 szkl rozpuszczonego
masła1/2 szkl
cukruSkładniki mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód (dość mocno wyrównując łyżką, aby się ładnie skleił w całość). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180st i pieczemy 7 min (aż się ładnie zarumieni). Studzimy.3 kolorowe
galaretki (ja użyłam
poziomkową,
brzoskwiniową i
kiwi)3
serki homogenizowane waniliowe3 szkl
śmietany kremówki3
białka6 łyżek
cukru pudru9 łyżeczek
żelatynyGalaretki przesypujemy do osobnych miseczek i rozpuszczamy każdą w 1 i 1/2 szklanki wrzącej
wody. Studzimy.Ubijamy szklankę
śmietany z 2 łyżkami
cukru pudru, dodajemy 1
serek homogenizowany i pianę ubitą z 1
białka. W odrobinie wrzącej
wody rozpuszczamy 3 łyżeczki
żelatyny, studzimy i wlewamy do masy serowej. Smarujemy masę na spodzie z
ciastek. Schłodzoną zalewamy jedną tężejącą
galaretką i ponownie schładzamy.Z pozostałych składników w taki sam sposób robimy kolejne warstwy ciasta. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
18:42, anielova ,ciastaLink Komentarze (2) »1 , 2, 3, 4, 5 ... 6następne