Wykonanie
Tak jak
pisałam w poprzednim
poście uwielbiam
czarną porzeczkę… a że udało się kupić w atrakcyjnej cenie większą ilości więc zrobiła także
dżemy z żelfixem. Sięgnęłam po żelfix ponieważ nie miałam zbyt dużo czasu a jak wiadomo z pomocą tego specyfiku
dżem przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy tylko zagotować
owoce dać
cukier oraz żelfix i gotowe. W smaku nie różni się niczym od
dżemu robionego własnoręcznie, a konsystencja jest bardzo gęsta niemal jak
galaretka idealna do deserów.1 kg
czarnej porzeczki1 kg
cukru (więcej lub mniej według gustu)1 żelfixPrzygotowane
owoce wsypujemy do garnka, dodajemy,
cukier oraz żelfix, od momentu zagotowania gotujemy jeszcze ok 7 minut. Przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Słoiczki przewracamy do góry dnem na 5 minut po tym czasie odstawiamy w aby wystygły i gotowe.