Wykonanie
Racuchy to jedno z tych dań, które uwielbiam :) bo sa szybkie w przygotowaniu, pyszne i pięknie dzięki nim pachnie w domu :) Te zrobiłam dosłownie w 15 minut :) Wystarczy misa, trzepaczka, składniki, odrobina chęci i pyszny posiłek gotowy :)Składniki:500 mililitrów
maślanki350 g
mąki pszennej2 nieduże
jaja od szczęśliwych kur50 g
cukru nierafinowanego1 łyżeczka
sodyolej ryżowy do smażeniaPrzygotowanie:1. W misie trzepaczką rozkłócamy
jaja, następnie dodajemy do nich
cukier i
maślankę.2. Do składników mokrych, wsypujemy suche i mieszamy do połącznia. Ciasto ma być gęste, ale lejący, gdyby wyszło zbyt rzadkie, można dosypać
mąki - różnice w konsystencji może spowodować wielkość jaj.3. Gotowe ciasto, wykładamy na rozgrzaną patelnie natłuszczoną odrobiną
oleju ryżowego. Jeden racuch to jedna łyżka ciasta.4. Racuszki przekręcamy na druga stronę, gdy brzegi się zezłocą i na powierzchni racuchów pojawią się pęcherze powietrza, robimy to przy pomocy widelca i
łopatki.5. Gotowe racuchy podajemy z
cukrem pudrem,
owocami lub
konfiturą.Mnie osobiście bardziej smakują racuchy smażone na niewielkiej ilości tluszczu, albo na suchej patelni, wyprobujcie który sposób wolicie.Smacznego :)