Wykonanie
Pierwsza z
jagodowych inspiracji tego lata! Z pewnością te
owoce mają w sobie "to coś".
Składniki (na 12 muffinek):300 g
mąki pszennej,1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej,1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia,80 g
cukru,20 dag
jagód,1 roztrzepane
jajko,400 ml
maślanki,125 ml
oleju.Jak to robimy?W jednym naczyniu łączymy suche składniki:
mąkę,
sodę, proszek,
cukier. W drugim mokre:
jajko,
maślankę,
olej. Mieszamy zawartość obu naczyń, dodajemy
jagody. Szybko mieszamy do połączenia się składników.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Rozdzielamy ciasto.Pieczemy około 25 minut w temperaturze 150ºC. Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągamy z formy. Studzimy na kratce.
Smacznego :)Pomysł: http://mojewypieki.blox.pl/2008/01/Muffiny-jagodowe.htmlP.S. Pamiętacie ten film i tą scenę?