Wykonanie
Muffinki z
jagodami a ściślej rzecz biorąc z
borówką amerykańską, szybkie w przygotowaniu, w sam raz na letnie popołudnie.Przepis zaczerpnięty z blogSkładniki:
300g
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej1 płaska lyżeczka
proszku do piecznia80g
cukru150g
jagód ( świeżych lub mrożonych)1
jajko ( roztrzepane)180ml
maślanki + 3 łyżki125ml
olejuPrzygotowanie :W naczyniu połączyć wszystkie suche składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
cukier.W drugim naczyniu rozbełtać
jajko, dodać do niego
maślankę i
olej.Połaczyć ze sobą składniki suche i mokre.Formy na muffinki wyłożyć papilotkami, na spodzie każdej z papilotek wyłożyć trochę ciasta, na ciasto wysypać kilka (4-5)
borówek, uzupełnić
ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch ułożyć 2-3
borówki.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok 25-30 minut.
Borówki można dodać bezpośrednio do ciasta w momencie mieszania suchych i mokrych składników, zaoszczędzi nam to czasu ale ciasto będzie wyglądało mniej apetycznie ponieważ zmieni kolor od soku z
borówek.Upieczone muffinki odtawić na kratkę do wystudzenia.Smacznego :)