ßßß Cookit - przepis na Bajgle pełnoziarniste

Bajgle pełnoziarniste

nazwa

Wykonanie

Wielki powrót po dłuższej przerwie. I z tej okazji witam Was wszystkich przepysznymi i zdrowymi bajglami pełnoziarnistymi. Dlaczego zdrowymi? Bo w całości z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem mielonego lnu, otrębów i ziaren. Do tego mąka składa się z trzech rodzajów: orkiszowej, pszennej i żytniej. Bajgle wychodzą poprostu genialne. Nie kłamię! :D Idealne na śniadanie, z serem i warzywami. Można również zapakować do szkoły czy pracy. Roboty z nimi nie dużo, a jeśli macie maszynę do chleba, to praktycznie same się robią :)
Polecam zamiast tradycyjnego pszennego pieczywa. Takie bajgle to dużo zdrowsza i mniej kaloryczna opcja.
Skorzystałam z tego przepisu. Podaję z moimi zmianami.
Składniki na 15 sztuk:
· 25 g świeżych drożdży
· 2 łyżki miodu
· 1 1/2 szklanki letniej wody
· 4 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
· 1 łyżeczka soli
· 2 łyżki oleju
· 2 łyżki lnu mielonego
· 2 łyżki otrębów pszennych
· 1 jajko do posmarowania wierzchu (ja wykorzystałam zalegające białko)
· nasiona do posypania (u mnie sezam, czarnuszka, nasiona chia, siemię lniane i otręby pszenne)
W pół szklanki wody rozpuścić miód, dodać łyżkę mąki, drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić do momentu, aż zaczną się pienić. Po tym czasie, wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto (około 10 minut). Ciasto u mnie było dość lepkie, ale poradziłam sobie z tym smarując dłonie olejem przy formowaniu.
Z gotowego ciasta odrywać kawałek ciasta mieszczący się w garści. Uformować wałek, skleić jego oba boki, tworząc oponkę. Bajgle pozostawić do wyrośnięcia (30-50 minut). Następnie posmarować wierzch jajkiem i posypać nasionami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec przez 15-18 minut na złoty kolor.
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2015/09/wielki-powrot-po-duzszej-przerwie.html