Wykonanie
Wielki powrót po dłuższej przerwie. I z tej okazji witam Was wszystkich przepysznymi i zdrowymi bajglami pełnoziarnistymi. Dlaczego zdrowymi? Bo w całości z
mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem mielonego lnu,
otrębów i ziaren. Do tego
mąka składa się z
trzech rodzajów: orkiszowej, pszennej i żytniej. Bajgle wychodzą poprostu genialne. Nie kłamię! :D Idealne na śniadanie, z
serem i warzywami. Można również zapakować do szkoły czy pracy. Roboty z nimi nie dużo, a jeśli macie maszynę do
chleba, to praktycznie same się robią :)Polecam zamiast tradycyjnego
pszennego pieczywa. Takie bajgle to dużo zdrowsza i mniej kaloryczna opcja.Skorzystałam z tego przepisu. Podaję z moimi zmianami.Składniki na 15 sztuk:· 25 g świeżych
drożdży· 2 łyżki
miodu· 1 1/2 szklanki letniej
wody· 4 1/2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej· 1 łyżeczka
soli· 2 łyżki
oleju· 2 łyżki lnu mielonego· 2 łyżki
otrębów pszennych· 1
jajko do posmarowania wierzchu (ja wykorzystałam zalegające
białko)· nasiona do posypania (u mnie
sezam,
czarnuszka, nasiona chia,
siemię lniane i
otręby pszenne)W pół szklanki
wody rozpuścić
miód, dodać łyżkę
mąki,
drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić do momentu, aż zaczną się pienić. Po tym czasie, wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto (około 10 minut). Ciasto u mnie było dość lepkie, ale poradziłam sobie z tym smarując dłonie
olejem przy formowaniu.Z gotowego ciasta odrywać kawałek ciasta mieszczący się w garści. Uformować wałek, skleić jego oba boki, tworząc oponkę. Bajgle pozostawić do wyrośnięcia (30-50 minut). Następnie posmarować wierzch
jajkiem i posypać nasionami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec przez 15-18 minut na złoty kolor.