ßßß
Teraz podczas upałów takie sałatki mają wzięcie:-) I można powiedzieć, że zawierają lato w sobie - świeże ogórki, pomidory i mnóstwo zielonych ziół.Niestety moja miska nie jest aż tak zielona jaka powinna być, bo dzieci by jej nie ruszyły;-)Ale z czasem te proporcje będę zmieniać;-)Ta bliskowschodnia sałatka łączy w sobie 2 wykluczające się składniki - pomidor i ogórek. Obecny w ogórkach enzym zabija w pomidorach witaminę C - to wiemy od zawsze. Jest jednak podstawowa zasada, która mówi, żeby przed połączeniem składniki wymieszać z oliwą z oliwek. Podziała ona ochronnie, a nawet zwiększy wchłanialność antyutleniaczy, które mają pomidory. Ta sama zasada pewnie obowiązuje w greckiej sałatce. Czyli pamiętajmy do tych 2 wykluczających się składników dodajmy zawsze oliwę z oliwek!!!
Składniki:0,5 szklanki kaszy bulgur,2 - 3 pomidory,1 cebula,2 ogórki gruntowe,1 pęczek posiekanej natki pietruszki,pół pęczka posiekanej mięty,¼ łyżeczki świeżo startej skórki cytryny,2 łyżki świeżego soku z cytryny,4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,sól i pieprz do smaku,(można dodać również czosnek ).Przygotowanie:Kaszę bulgur przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Można użyć również kaszy kuskus lub jaglanej. Dodać posiekane pomidory bez skórki, ogórki, cebulę, pietruszkę, i miętę. Wymieszać. Wymieszać razem sok, skórkę z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Polać sałatkę, wymieszać. Odstawić na min. 0,5 h do lodówki. Podawać samą jako przystawkę lub jako dodatek do mięsa.