ßßß Cookit - przepis na Tabouleh z kaszy bulgur

Tabouleh z kaszy bulgur

nazwa

Wykonanie

Przepis na tabouleh znałam wcześniej - sałatka z kuskusem i warzywami. Nie trafiała do mnie. Z czerwcowego spotkania z Idir Makoudi - podczas warsztatów Olympusa - przywiozłam również ciekawość. Właśnie Idir opowiadał o kaszy bulgur i o cudach, które można z nią robić. Kupiłam paczkę kaszy... i cisza... czekała na uprawomocnienie w kuchennej szafce :) Doczekała się - sałatki tabouleh... Efekt? Kupuję kolejne opakowania :) Inspiracja
Uprzedzam, że podaję proporcje na duuużą miskę :)
Składniki:
400 g kaszy bulgur
2 duże pomidory
2 ogórki zielone
1 cebulka
2 garści posiekanej natki pietruszki
pół garści posiekanej mięty
pół garści posiekanej bazylii
1/2 puszki kukurydzy
1/3 szkl. oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj w wodzie według przepisu na opakowaniu - ja wypłukałam kaszę w zimnej wodzie, następnie zalałam ją czystą zimną wodą i moczyłam przez pół godziny. Następnie odlałam pozostałą wodę i zalałam wrzątkiem. Gotowąłam około 8 minut - sprawdzałam kaszę "na ząb" :)
Osącz i pozostaw do wystygnięcia. Cebulę drobno posiekaj, pomidory i ogórki pokrój w kosteczkę. Dodaj warzywa do kaszy razem z osączoną kukurydzą. Dodaj posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem, polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/09/tabouleh-z-kaszy-bulgur.html