ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z topinamburu i zielonej soczewicy

Zupa krem z topinamburu i zielonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam tę zupę u Amber, wiedziałam, że dużo czasu nie minie i u mnie musi być do posmakowania:-) Topinambur poznaję i bardzo mnie zaskakuje, dlatego chcę z nim poeksperymentować. Na pierwszy ogień taka przystawka;-) Myślę, że i Wam się spodoba:-)
Przepis podaję za Amber .
Składniki:
600 g bulw topinambura,
200 g zielonej soczewicy szalotka,
2 ząbki czosnku,
2 szalotki,
1 litr bulionu warzywnego,
tarty chrzan,
chlust oliwy,
łyżeczka lub więcej listków tymianku,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bulwy topinambura dokładnie umyć. Osuszyć papierowym ręcznikiem i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Polać oliwą i posypać solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec do momentu aż bulwy będą miękkie. Wystudzić i obrać. (Moja uwaga - miałam trudność z obraniem po upieczeniu, dlatego następnym razem najpierw obiorę, a dopiero potem upiekę).
Soczewicę opłukać i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zmiksować topinambur z soczewicą, dorzucić czosnek, cebulkę i tymianek. Połączyć z bulionem i podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić przyprawami i chrzanem. Zupę podawać z grzankami lub bez. U mnie była z kiełkami groszku.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/03/zupa-krem-z-topinamburu-i-zielonej.html