Wykonanie
Generalnie ciast nie piekę i nie jadam. Są jednak pewne okoliczności, które wymuszają przygotowanie takiego deseru i ugoszczenie przybyłych na daną uroczystość;-) W tym roku wymyśliłam, że zamiast
tortu urodzinowego podam metrowca. Pamiętacie to kultowe ciasto lat 80-tych? Moja mama na większość rodzinnych imprez przygotowywała je. To, które ja Wam proponuję troszeczkę zmodyfikowałam i zamiast
masła do masy dodałam
serka mascarpone. Myślę, że zmiana wyszła na plus:-)
Składniki:ciasto:6
jajek,2 szklanki
mąki pszennej (+2 łyżki do jasnej masy),150 ml
oleju,150 ml
mleka,1 szklanka
cukru,
cukier waniliowy,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżki
kakao ( tylko do masy ciemnej),krem:5 łyżek
kaszy manny,0,5 l
mleka,
cukier waniliowy,5 łyżek
cukru,250 g
serka mascarpone,polewa:1 tabliczka
gorzkiej czekolady,50 g
masła.Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli
cukier i pojedynczo wlewać
żółtka.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą. Powoli wlewać
mleko i
olej, tylko do dokładnego zamieszania wszystkich składników. Rozdzielić masę na pół i do jednej dodać 2 łyżki
maki, a do drugiej
kakao. Oczywiście można 2 masy robić osobno, jednak podany przeze mnie sposób jest dużo oszczędniejszy;-). Pieczemy oba ciasta w keksówce lub formie półokrągłej, wyłożonej papierem do pieczenia, po 45 minut w 180 stop. C, do suchego patyczka.
Kaszę ugotować w
mleku z dodatkiem
cukrów. Wystudzić. Wymieszać z
serkiem mascarpone.Ciasto gdy ostygnie pokroić na kromki o grubości 1 , 5- 2 cm. Przekładać kremem na zmianę, raz ciemne raz jasne.W kąpieli
wodnej rozpuścić
masło i
czekoladę, chwilę przestudzić. Gotową polewą polać ciasto. Można posypać ciasto wiórkami kokosowymi lub
płatkami migdałowymi. Kroić ciasto pod skosem, żeby były widoczne 3 warstwy.Smacznego!