Wykonanie
Składniki:- 6
jajek- 1 szklanka
cukru- 1 szklanka
oleju- 1/2 szklanki wrzątku- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 3/4 szklanki
kakao- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia*dodatkowo- 1 tabliczka
gorzkiej czekolady- 1 łyżka
masła- 8 łyżek
mlekaSposób przygotowania:1.
Jajka miksujemy z
cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy
olej, wrzątek i ekstrakt.2.
Mąkę mieszamy z
kakao,
proszkiem do pieczenia, dodajemy do mokrych składników i dokładnie miksujemy.3. Formę smarujemy
masłem, obsypujemy
kaszką manną, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Gotową i lekko przestudzoną babkę wyciągamy z formy.4. W łaźni
wodnej rozpuszczamy
czekoladę z
masłem i
mlekiem, wylewamy na wystudzoną babkę, chłodzimy, aby polewa zastygła.Inspiracja: gotowaniecieszy