Wykonanie
Od kilku dni nosiłam się z zamiarem upieczenia czegoś „ekstra” na weekend; miało być kremowo,
owocowo,
czekoladowo.. po prostu rozpustnie. Jednak górę jak zwykle wzięło moje kuchenne niezorganizowanie i brak konsekwencji w realizowaniu wypiekowych
planów. Jak zawsze pod wpływem chwili zmieniłam zdanie i zamiast ciasta z kremem, czy choćby
czekoladowego deseru mamy na weekend jedno z ciast, które pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa – Zebrę :)Na pewno wielu z Was zna ten prosty wypiek i zapewne nie jedna osoba ma w zeszycie jakiś rodzinny przepis, który niekoniecznie zgadza się w stu procentach z tym, który Wam dziś przedstawiam. Niezależnie jednak od tego, czy utrzecie do ciasta
masło, czy wlejecie
olej i ile dodacie
proszku do pieczenia, czy
cukru, w efekcie otrzymacie fantstycznie wyglądające dwukolorowe ciasto, które z całą pewnością zasługuje na swoje miano.Ja do ciasta dodaję
olej, dzięki któremu jest ono mięciutkie i wilgotne, nie wspominając o tym, że
mogę wtedy wymieszać wszystko rózgą kuchenną, więc sąsiedzi mogą wreszcie odpocząć od ciągłego brzęczenia mojego miksera ;) Ciasta nie czuć
proszkiem do pieczenia, co często mi w takich wypiekach przeszkadza, jest idealnie słodkie i smakuje wprost wybornie z
herbatą lub
kubkiem mleka.Polecam :)
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:4 duże
jajka250ml
oleju roślinnego lub
oliwy (nie extra virgin)250g drobnego
cukru do wypieków100ml
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii300g
mąki pszennej (podzielonej na 175g i 125g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia30g ciemnego
kakaoWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj
masłem lub odrobiną
oleju.
Jajka wbij do dużej miski i roztrzep. Dodaj
olej,
cukier oraz
mleko i wymieszaj wszystko dokładnie rózgą kuchenną. Odlej 400ml tej mieszanki do drugiej miski.Do pierwszej misy przesiej 175g
mąki oraz 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia, wymieszaj dokładnie. To będzie jasna część ciasta. W drugiej misce przygotuj ciemne ciasto, przesiewając do niej pozostałe 125g
mąki, 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia oraz 30g
kakao. Również wymieszaj do całkowitego połączenia.Do formy wykładaj łyżką na przemian jasne i ciemne ciasto. Zacznij na środku i dodawaj kolejne porcje ciasta, cały czas nakładając je na środek. Nie wyrównuj, ani nie rozsmarowuj ciasta, samo zacznie się rozpływać na boki, tworząc śliczne pierścienie. Kontynuuj, aż zużyjesz całe jasne i ciemne ciasto.Gotowe ciasto wstaw piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 35 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek będzie suchy po wyjęciu. Upieczone pozostaw przez kilka minut w formie, po czym wyjmij delikatnie i wystudź na kratce.Smacznego :)