Wykonanie
Jesienią najbardziej na czasie jest danie z
grzybami lub
dynią. Nie
będę oryginalna, nie
będę wychodziła przed szereg i też zaserwuję typowo sezonowe warzywo. Udało mi się nawet kupić
dynię Hokaido. Zawsze tylko czytałam o cudach wyczarowanych z niej, a ja nigdy nie miałam okazji jej zdobyć. Aż tu
stoję w warzywniaku i cała skrzynka przede mną stoi wypełniona różnymi rodzajami dyni, a wśród nich, ku mojej radości na pierwszy
plan wysunęła się Hokaido. Od razu pomyślałam o pierożkach nadzianych farszem
dyniowo -
serowym, polanych
masłem szałwiowym. Nadszedł weekend i swoje wizje urzeczywistniłam:-). Ja ułatwiłam sobie zadanie i wykorzystałam pieczątkę do wykrawania pierogów. Jeśli podobnej nie mamy można robić tradycyjne malutkie pierożki, uszka lub radełkiem przygotować typowe ravioli.Składniki:
1
dynia Hokaido,250 g
serka ricotty,1
cebula, 1 ząbek
czosnku,
oliwa,
masło,kilka gałązek świeżej
szałwiisól i
pieprz,
chilli i
tabasco.Przygotowanie:Ciasto na pierogi przygotowane tutaj.
Dynię przekroić na pół, wypestkować, następnie pokroić na plastry, skropić
oliwą, oprószyć
solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec do miękkości.
Ostudzić, oddzielić od skórki, wymieszać z
ricottą. Dodać podsmażoną na
oliwie cebulkę z
czosnkiem, doprawić
solą,
pieprzem,
chilli i
tabasco.
Wyrobione ciasto rozwałkować na cienki płat i podzielić na 2 mniej więcej równe części. Na jednej ułożyć kilka kulek nadzienia, przykryć drugim płatem i pieczątką do ravioli wykrawać gotowe pierożki. Następnie obgotować w osolonej wodzie i polać roztopionym
masłem z dodatkiem
szałwii.
Dołączone do akcji: