ßßß Cookit - przepis na Marynowane grzybki w occie

Marynowane grzybki w occie

nazwa

Wykonanie

Ciąg dalszy grzybobrania. Tym razem wybrałam kilka malutkich, czarnych łebków i zalałam je octową zalewą. Przepis dostałam kilka lat temu od taty mojej przyjaciółki. I w ten oto sposób zdradziłam nasz wypróbowany od lat rodzinny przepis na marynatę. Ich słodkawy smak w połączeniu z octem i przyprawami wywoła zadowolenie u wszystkich, których poczęstuję:-) Te na zdjęciu prezentowane są w prezencie dla ziomalki:-))
Składniki:
podgrzybki obgotowane w słonej wodzie (ilość zależna od zbiorów),
0,5 l octu 10%,
0,5 l wody + 100 g,
30-40 ziaren czarnego pieprzu,
15 liści laurowych,
10 płaskich łyżek cukru,
2 średnie cebule.
Przygotowanie:
Zagotować ocet z wodą z pieprzem i listkami. Wsypać cukier, ponownie zagotować. Wkroić cebule pokrojone w plastry, chwilę pogotować. Włożyć grzyby do słoiczków, ale nie do pełna, zalać gorącą zalewą. Wykonać 2 razy ruchy góra - dół. Gotowe:-)!
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/10/marynowane-grzybki-w-occie.html