Wykonanie
Ciąg dalszy grzybobrania. Tym razem wybrałam kilka malutkich, czarnych łebków i zalałam je
octową zalewą. Przepis dostałam kilka lat temu od taty mojej przyjaciółki. I w ten oto sposób zdradziłam nasz wypróbowany od lat rodzinny przepis na marynatę. Ich słodkawy smak w połączeniu z
octem i
przyprawami wywoła zadowolenie u wszystkich, których poczęstuję:-) Te na zdjęciu prezentowane są w prezencie dla ziomalki:-))Składniki:
podgrzybki obgotowane w słonej wodzie (ilość zależna od zbiorów),0,5 l
octu 10%,0,5 l
wody + 100 g,30-40 ziaren
czarnego pieprzu,15
liści laurowych,10 płaskich łyżek
cukru,2 średnie
cebule.Przygotowanie:Zagotować
ocet z
wodą z
pieprzem i listkami. Wsypać
cukier, ponownie zagotować. Wkroić
cebule pokrojone w plastry, chwilę pogotować. Włożyć
grzyby do słoiczków, ale nie do pełna, zalać gorącą zalewą. Wykonać 2
razy ruchy góra - dół. Gotowe:-)!