Wykonanie
Ja je bardzo lubie :) Nie przeraza mnie dosc dlugi proces przygotowania.
Moze tez sprobujecie? Klika dni temu moje
ogorki juz opuscily ogrodek, ale w tym roku wyjatkowo obrodzily i byly przepyszne :)
1kg bardzo dojrzalych ogorkow (moga byc juz lekko zolte)50 g
soli150 g
cukru0. 5 l
octu 10%0,4 l
wody1
lisc laurowy5 ziaren
gorczcy5 ziaren
czarnego pieprzu1
cebulaOgorki obrac, przekroic wzdluz na 8 czesci, wyjac nasiona, duze pokroic na
polowe, zasypac
sola, wymieszac przykryc, pozostawic w
soli na 1
dzien. Na drugi
dzien ogorki przecedzic,
wode odlac,
ogorki zalac zalewa z
octu,
wody, przypraw i
cebuli, pozostawic przykryte na dwa dni. Nastepnie przecedzic,
cebule wyjac, zalewe ponownie zagotowac z dodatkiem
cukru.
Ogorki poukladac w sloikach i zalac zalewa. Sloiki podokrecac.Przepis z: "Przyjaciolka. Domowe
przetwory z owocow i warzyw" lipiec/sierpien 1999 r.