ßßß Cookit - przepis na Pierogi Litewskie

Pierogi Litewskie

nazwa

Wykonanie

Pierogi z serem, ale nie na słodko i nie ruskie tylko litewskie. Przepis na to nadzienie znalazłam w baaardzo starej gazecie, a właściwie to na kartce z niej wyrwanej. Dlatego nawet nie wiem jaka to gazeta, ale bardzo prawdopodobne, że był to Poradnik Domowy. Przyznam, że kiedy spróbowałam samego nadzienia jeszcze przed zawinięciem w ciasto, nie byłam nim zachwycona. Jednak po ugotowaniu pierożki bardzo nam smakowały ;)
Ciasto:
szklanka mąki
ciepła woda (ok pół szklanki)
łyżka oliwy
szczypta soli
Farsz:
250 g białego sera
200 g wędzonego boczku
cebula
2 jajka
łyżeczka mielonego kminku
sól, pieprz do smaku
Mąkę wymieszaj z solą i wlej do niej stopniowo wodę - możliwe, że nie będziesz potrzebowała całej wody-to zależy od tego ile mąka wchłonie. Na koniec dodaj oliwę i zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 30 minut żeby "odpoczęło"
W tym czasie pokrój boczek w kostkę i lekko go wytop. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do zrumienienia.
Ser przepuść przez praskę lub tak jak ja dobrze rozgnieć widelcem. Wymieszaj z żółtkami, kminkiem, solą i pieprzem.
Dodaj boczek. Następnie połącz z pianą ubitą z białek.
Ciasto cienko rozwałkuj i przy pomocy foremki lub szklanki wytnij kółka. Formuj pierogi nadziewając serowym farszem.
Gotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 3-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Podawaj polane stopionym boczkiem lub masłem i śmietaną.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/09/pierogi-litewskie.html