Wykonanie
Pierogi z
serem, ale nie na słodko i nie ruskie tylko litewskie. Przepis na to nadzienie znalazłam w baaardzo starej gazecie, a właściwie to na kartce z niej wyrwanej. Dlatego nawet nie wiem jaka to gazeta, ale bardzo prawdopodobne, że był to Poradnik Domowy. Przyznam, że kiedy spróbowałam samego nadzienia jeszcze przed zawinięciem w ciasto, nie byłam nim zachwycona. Jednak po ugotowaniu pierożki bardzo nam smakowały ;)
Ciasto:szklanka
mąkiciepła
woda (ok pół szklanki)łyżka
oliwyszczypta
soliFarsz:250 g
białego sera200 g
wędzonego boczkucebula2
jajkałyżeczka mielonego
kminkusól,
pieprz do smaku
Mąkę wymieszaj z
solą i wlej do niej stopniowo
wodę - możliwe, że nie będziesz potrzebowała całej
wody-to zależy od tego ile
mąka wchłonie. Na koniec dodaj
oliwę i zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 30 minut żeby "odpoczęło"
W tym czasie pokrój
boczek w kostkę i lekko go wytop. Dodaj posiekaną
cebulę i smaż do zrumienienia.
Ser przepuść przez praskę lub tak jak ja dobrze rozgnieć widelcem. Wymieszaj z
żółtkami,
kminkiem,
solą i
pieprzem.
Dodaj
boczek. Następnie połącz z pianą ubitą z
białek.
Ciasto cienko rozwałkuj i przy pomocy foremki lub szklanki wytnij kółka. Formuj pierogi nadziewając
serowym farszem.
Gotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem
oleju przez 3-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Podawaj polane stopionym
boczkiem lub
masłem i
śmietaną.